HRVATSKA ISPUNILA USLOVE ZA UVOĐENJE EVRA: Manje od 10 godina nakon ulaska spremna da se pridruži evrozoni 1. januara
Foto: Profimedia

ispunili kriterijume

HRVATSKA ISPUNILA USLOVE ZA UVOĐENJE EVRA: Manje od 10 godina nakon ulaska spremna da se pridruži evrozoni 1. januara

Hrvatska -

Hrvatska je ispunila sve kriterijume i regulatorne uslove za uvođenje evra i jedina je od sedam zemalja van evrozone obuhvaćenih Izveštajem o konvergenciji, potvrdili su iz Evropske centralne banke i Evropske komisije.

Zadovoljstvo ovakvim ishodima izrazila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja smatra da će to ojačati hrvatsku ekonomiju, prenosi Jutarnji.

- Manje od deset godina nakon ulaska u EU, Hrvatska je sada spremna da se pridruži evrozoni 1. januara. Uvođenje evra će ojačati hrvatsku ekonomiju, ali će i evro ojačati. Dvadeset godina nakon uvođenja prvih novčanica, evro je postao jedna od najjačih valuta na svetu i povećao je blagostanje miliona građana širom Evropske unije. Evro je simbol evropske snage i jedinstva. Čestitam, Hrvatska, poručila je Ursula fon der Lajen u svojoj poruci.

Uoči konačnog Izveštaja o konvergenciji, najkontroverzniji od četiri nominalna kriterijuma za evropske institucije bila je stabilnost cena, jer je inflacija u Hrvatskoj neznatno premašila postavljene granice.

Međutim, analiza ECB-a pokazuje da su, od sedam zemalja van evrozone, samo Hrvatska i Švedska ispunile ovaj kriterijum.

Pored četiri formalna kriterijuma konvergencije, procenjuju se i drugi faktori, uključujući tržište rada i institucionalno okruženje. Osim Švedske, međutim, nijedna država koja još nije uvela evro ne može se pohvaliti kvalitetom institucija i upravljanja, a najslabiji je u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Mađarskoj.

Najnoviji izveštaj o konvergenciji pokazuje da je Republika Hrvatska ispunila sve kriterijume za uvođenje evra i čini se da će postati zemlja koja je najbrže ušla u evrozonu. Slovenija je do sada držala rekord dve i po godine, ali s obzirom na vreme provedeno u ERM II, Hrvatska bi taj rekord mogla da nadmaši za dve nedelje.

Nakon odluke EK o ispunjavanju kriterijuma, konačna odluka o uvođenju evra trebalo bi da bude formalnost. Očekuje se da će ga Savet usvojiti u julu, uz mišljenje Evropskog parlamenta i Evropske centralne banke.

Sada ostaje samo tehnička implementacija procesa konverzije kune u evre, pri čemu je Komisija poručila da "ostaje spremna da u tom procesu pomogne ako bude potrebno".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja