NA RUKAMA SU MI JEDAN ZA DRUGIM UMRLA DVA KONJA... NUDIM 1300 EVRA ZA INFORMACIJU O TROVAČU: Šok i tuga u Splitu
Foto: Kurir televizija

otrovani

NA RUKAMA SU MI JEDAN ZA DRUGIM UMRLA DVA KONJA... NUDIM 1300 EVRA ZA INFORMACIJU O TROVAČU: Šok i tuga u Splitu

Hrvatska -

Dan nakon što su pod još nerazjašnjenim okolnostima uginula tri konja, Zoološki vrt na Marjanu, u nedelju je bio otvoren za posetioce.

Deo u kojem su boravili nesrećni konji je zatvoren, a četvrti konj koji je ostao pošteđen, izolovan je zbog eventualne traume, piše Slobodna Dalmacija.

Splitska policija je u subotu oko 18.45 sati dobila poziv radnika Zoološkog vrta koji je uočio da su uginuli konji.

Na teren su odmah izašli policijski službenici i veterinarska inspekcija kako bi se saznali tačan uzrok uginuća. Zoološki vrt je odmah zatvoren iako je to već bio kraj radnog vremena, a na teren su nakon policije stigli i vatrogasci.

- Policija je obavila uviđaj po dojavi, pa su uginule konje preuzeli vatrogasci koji su životinje poslali Agrotehnici, firmi koja će lešine odvesti u Zagreb, na Hrvatski veterinarski institut koji će obaviti uzorkovanje tkiva. Ukoliko nalazi pokažu da je reč o trovanju, policija će dalje postupati prema odredbama krivičnog dela 205. ubijanje i mučenje životinja, navode iz splitske policije.

Prema tom zakonu, ko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kazniće se kaznom zatvora do jedne godine. Premala kazna za ovakvo delo, svakako.

Nediljko Ževrnja, direktor Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta Split rekao je da su primetili da se konji čudno ponašaju odnosno da imaju nekontrolisane pokrete nogu i glava, prenosi Telegraf.rs.

- Ne možemo ništa sa sigurnošću reći dok se istraga ne završi i dok ne dobijemo sve nalaze, ali prema našem mišljenju ti nekontrolisani pokreti upućuju da je reč o otrovu. Uginula su dva ponija i jedan dalmatinski bušak, dok četvrta životinja nije bila na istom mestu kao ova tri konja.

Odmah su pregledane i ostale životinje u Zoološkom vrtu, pa nismo primetili ikakve čudne promene kod njih. Konj koji je ostao živ, premešten je u poseban deo zbog eventualne traume, dok su ovi delovi u kojima su nađeni uginuli konji zatvorene. Inače su ograđene i ne može im se fizički pristupiti. Nemamo nadzornih kamera u Zoo vrtu. Šta da kažem, svi smo istraumatizovani zbog ovog ružnog događaja, rekao je Ževrnja.

Sličan događaj desio pre nekih petnaestak godina kada je tokom noći provaljeno u Zoo vrt, pa su neke životinje otrovane. Od tada je uveden noćni čuvar. Sada će verovatno morati da nabave i nadzorne kamere.

U Zoo vrtu, od kopitara je još nekoliko magaraca, tu su i goveda, sve pasmine koza, kornjače, ćurani, kunići i još neke domaće životinje. Zoo vrt radi svakog dana od 8 do 19 sati i beleži posete.

Hrvoje Cokarić koji je vezan posebno za marjanske magarce, nije krio tugu i bes, i preko društvenih mreža je napisao:

- Na rukama su mi jedan za drugim umrla dva konja, a dva sata posle, morali smo uspavati i trećeg. Uveren sam da je verovatno u pitanju bio otrov vrhunskog kvaliteta bačen konjima od nekog ko dobro zna šta radi, verovatno tokom radnog dana, napisao je on između ostalog, ponudivši 10 hiljada kuna (1.300 evra) nagrade osobi koja mu može dati poverljiv trag do mogućeg počinitelja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track