POLITIČAR PRELETAČ IMAO ĐAKUZI U KANCELARIJI, BRENDIRANU ODEĆU, SUMNJIVE POSLOVE Evo ko je Darinko Dumbović, bivši čelnik Petrinje
Foto: Youtube/Hrvatska radiotelevizija

uhapšen

POLITIČAR PRELETAČ IMAO ĐAKUZI U KANCELARIJI, BRENDIRANU ODEĆU, SUMNJIVE POSLOVE Evo ko je Darinko Dumbović, bivši čelnik Petrinje

Hrvatska -

Bivši petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović uhapšen je u utorak u jutarnjim satima u sklopu velike akcije policije i USKOK-a. Dumbović se navodno našao na meti policije zbog nameštanja poslova firmama sinova i snaha.

"Optužen je za nameštanje sinovoj kompaniji. Uhapšen je on i za sada njegov sin, ne znam je li još netko uhapšen. To je jedna opštaa optužnica zbog nameštanja, u toku su istražne radnje. Upravo je u toku pretraga njegove kuče, a pretražuje se i sinov dom. Oni će danas biti predati u PU Sisak, nakon toga verovatno u Zagreb. Očekujem da će sutra biti saslušanje u USKOK-u u Zagrebu", rekao je za Indeks advokat Darinka Dumbovića, Dražen Ivanić.

Kontroverze oko bivšeg petrinjskog gradonačelnika provlače se već mesecima, a sve je krenulo nakon strašnog potresa koji je pogodio grad Petrinju, a nakon kojeg su se počele otkrivati razne zavrzlame i u najmanju ruku čudni poslovi bivšeg gradonačelnika.

Darinko Dumbović, Petrinja, zemljotres
foto: Youtube prtscr / HRT

Svoje prve političke korake Dumbović je napravio u HNS-u, u koji se učlanio otkako je stranka osnovana. Redove HNS-a napušta 2015. godine, a odluku o odlasku saopštio je tadašnjoj predsednici Vesni Pusić, kazavši tada da mu odluku o izlasku iz stranke nakon 25 godina nije bilo lako doneti. U Sabor ulazi 2016. godine kao kandidat Reformista Radimira Čačića s liste Koalicije za premijera Milana Bandića. Jedno vrijeme Dumbović je kao odbornik delovao u sklopu Bandićevog kluba. Od 2002. do 2009. bio je zamenika gradonačelnika Petrinje, a za gradonačelnika je izabran 2013. godine. Na čelu grada bio je do prošlih parlamentarnih izbora, gde ga je pobedila HDZ-ova Magdalena Komes.

Za lik i delo ovog posrnulog političara javnost se zainteresirala nakon primopredaje vlasti, kamo je došao s automobilom marke Krajsler koji nije bio upisan u imovinskoj kartici. Sadašnja gradonačelnica tada je medijima pokazala jednu pomalo bizarnu stvar: Dumbović je, naime, u svom uredu dok je bio gradonačelnik imao džakuzi, a ova je priča izazvala veliki interes javnosti.

Vrlo brzo nakon smene vlasti USKOK je pokucao na vrata gradske uprave i to zbog subvencija koje su za svoja domaćinstva od grada dobili načelnici, koalicioni partneri i bliski saradnici bivšega gradonačelnika Petrinje, pisao je tada Jutarnji list. Reč je o iznosu od 150.000 kuna, a taj je novac bio namenjen za pomoć onima koji su oštećeni u potresu.

U februaru se Dumbović opet našao pod "svjetlima reflektora" i to zbog ponašanja drugog sina nad kojim je policija provela kriminalističko istraživanje zbog pokušaja iznude 27-godišnjaka. Njegov 42-godišnji sin navodno je s još jednim muškarcem (39) banuo u kuću navodne žrtve u noćnim satima kako bi od njega zatražio novac. Jutarnji list tada je nezvanično saznao da mu je Dumbovićev sin pozajmio određeni iznos, koji mladić nije vratio u ugovorenom roku. Dumbovićev sin je mladića udario nekoliko puta rukom po licu, zadavši mu nekoliko šamara, pri čemu ga je lakše povredio.

Letimičnim pogledom na imovinsku karticu Darinka Dumbovića može se zaključiti da se radi o imućnom čovjeku, ne samo zbog toga što je voleo da nosi jakne skupih brendova za koje su se svojevremeno interesovali i mediji. Naime, u poslednjoj imovinskoj kartici koja se nalazi na stranicama Kancelarije za odlučivanje o sukobu interesa, navodi se da je Dumbović vlasnik sedam oranica (njiva) te je suvlasnik s trećim osobama još jedne njive. Također, poseduje i jednu livadu. Ukupna vrednost tih parcela je 2.500.380 kuna (1 evro - 7,5 kuna).

Dumbović i njegova supruga imaju svatko po kuću s okućnicom te oboje imaju kredite. Osim automobila marke Citroen C1 iz 2006. godine koji je procenjen na 18.000 kuna, Dumbović je vlasnik i starinskog regala čija je vrednost procenjena na 35.000 kuna, koji je nasledio. Od drugih pokretnina tu je i oprema industrijske baštine procenjena na 50.000 kuna i slika koje su procenjene na 100.000 kuna, a za koje se navodi da su stečene kupovinom i nasledstvom.

U imovinskoj kartici ovaj je zvaničnik je imao prijavljene i tri štednje. Dve su njegove, dok jednu štednju ima upisana supruga. Dumbović je prema podacima iz imovinske uštedio 95.000 kuna te 20.000 eura, dok je supruga uštedela 80.000 eura.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track