OZBILJNA AFERA U ČEŠKOJ Žrtve su velike prevare, a trag vodi sve do Hrvatske
Foto: Profimedia / Jean-Luc Flémal / AFP

polovni automobili

OZBILJNA AFERA U ČEŠKOJ Žrtve su velike prevare, a trag vodi sve do Hrvatske

Hrvatska -

Česi koji kupuju polovne automobile ovih dana su posebno na oprezu nakon što je njihov portal za polovne automobile Cebia otkrio kako većina ima falsifikovane podatke o poreklu i kako zapravo dolaze iz drugih zemalja, između ostaloga masovno i iz Hrvatske.

Naime, čak svaki dvadeseti polovni automobil lažno ima deklarisano da je originalno registrovan u Češkoj, a situacija je još gora među uvezenim automobilima među kojima čak svaki peti ima lažno deklarisanu zemlju porekla.

Da bi došli do ovog zaključka s Cebie su napravili opsežno istraživanje koje je uključilo preko 400.000 vozila koji su se u periodu od januara prošle godine do ovogodišnjeg maja prodavali na češkim portalima.

Veliki deo vozila koja su bila prodavana kao vozila češkog porekla, zapravo su stigla iz Nemačke, Slovačke, Austrije ili Francuske, ali otkriveno je kako veliki deo njih zapravo dolazi i iz ovog dela Evrope pa je tako dobar deo vozila lažno deklarisano kao dolaze iz Češke, a zapravo su stigli iz Hrvatske, Mađarske, Rusije ili Ukrajine.

Mnogi koji danas voze vozila u Češkoj Republici za koja misle da su domaćeg porekla zapravo su stigli iz afričkih zemalja kao što su Maroko, Meksiko, Dominikanska Republika, a otkriveno je jedno koje se reklamiralo da je proizvedeno u Češkoj Republici i da je zapravo napravljeno za tržište Nove Kaledonije.

- Imali smo i primer automobila koji se prodavao da je poreklom iz češke, a u stvarnosti je on bio rađen za italijansko tržište, potom je bio uvezen u Češku, potom iz Češke u Slovačku te se onda ponovo vratio u našu zemlju, rekao je za češki medij Novinky Martin Pajer iz Cebie.

S portala upozoravaju kako je iz tehničke dokumentacije polovnih vozila teško otkriti stvarnu zemlju porekla automobila jer se u njoj obično navodi poslednja zemlju uvoza, često i namerno kako bi se ostavio dojam da je to ujedno i zemlja njegovog porekla, što nekad ne bude tačno.

Stvarno poreklo vozila moguće je otkriti uz pomoć takozvanog VIN broja koji se obično nalazi na vetrobranskom staklu kod vozačkog mesta ili u dokumentaciji vozila.

Nakon što ga korisnik upiše u pretraživač na portalu Cebia.cz, otkriće odakle mu stvarno dolazi automobil.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track