ŠOKANTAN SLUČAJ IZ SPLITA: Uselio im se u stan, ne plaća režije, a obije bravu svaki put kad je promene
Foto: Damir Dervišagić

i šta ćemo sad?

ŠOKANTAN SLUČAJ IZ SPLITA: Uselio im se u stan, ne plaća režije, a obije bravu svaki put kad je promene

Hrvatska -

Stan se nalazi u centru grada sa urednim papirima, ali bez obzira na to dve sestre ne mogu do njega jer ni nakon čak devet hapšenja "uljeza" nisu uspele da reše problem.

- Mislim, nije mi jasno da mi u ovakvoj državi živimo, da njega štiti u svim segmentima, a nas jednostavno ne doživljavaju uopšte, rekla je za Nova TV jedna od sestara, Anamaria Malger Petrić.

Radi se o stanu koji je u vlasništvu porodice već pet generacija, odnosno 130 godina kada je pradeda Anamarije i Elde kupio tek izgrađenu kamenu zgradu u centru Splita.

- Bio je u posedu mog pradede i nakon završetka Drugog svetskog rata u njega su useljeni stanari. To je tada bio takav običaj, protiv volje vlasnika stana, navodi Malger Petrić i objašnjava da je u njemu od tada živela porodica koja uživa status zaštićenog stanara.

Ako plaćaju režije i najam utvrđen zakonom, takvi stanari mogu tamo živeti do kraja svog života.

Stanar koji se nalazio u njihovom stanu u Splitu izgubio je 2019. godine status zaštićenog stanara zbog neplaćanja režija, zbog čega su sestre pokrenule postupak i dobile rešenje o deložaciji.

Dolaskom do zgrade, taj stanar nije bio u stanu, a kasnije su saznale i da već nekoliko meseci tu ne živi, ali se umesto njega u njiihov stan uselila potpuno nepoznata osoba.

- Osoba koja je tu protivzakonito po bilo kojoj osnovi zatečena, a nije bila u nikakvim sudskim papirima i procesima, tu je nalazimo i ona odbija da napusti stan, objašnjava Malger Petrić.

U čak devet navrata policija ja intervenisala i privodila muškarca. Menjane su i brave, ali je muškarac svaki put po izlasku iz pritvorano obijao bravu i vraćao se u stan.

Ne plaća ni režije, pa ih plaćaju sestre.

- Ukoliko se on samo useli, tada je po meni dosta teško dobiti nekakvu policijsku zaštitu u kaznenom postupku i slično. Zapravo se tada zaštita svodi na nekakvu inicijativu i privatne postupke u vidu pokretanja parničnih postupaka, dopuštene samopomoći, a sve je to jedan angažman koji pada na teret vlasnika, objašnjava advokat Boris Makarović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track