HRVATSKE POSLANIKE NE DOTIČE KRIZA: Glavno jelo sa prilogom 240 dinara, supa i desert po 60 dinara!
Foto: Printscreen YouTube/Internet TV Hrvatskog sabora

saborski restoran

HRVATSKE POSLANIKE NE DOTIČE KRIZA: Glavno jelo sa prilogom 240 dinara, supa i desert po 60 dinara!

Hrvatska -

Cene hrane nezaustavljivo rastu mesecima, a ako cena hrane u prodavnicama raste, logično je zaključiti da će se to odraziti i na cene u restoranima.

Ako su nekako progurali nove cene namirnica, vlasnici restorana su svakako morali da podignu cene nakon što su dobili znatno veće račune za struju i gas. Ali izgleda da je restoran Parlament u potpunosti zaobišao ovaj talas poskupljenja, ili se bar tako čini po neverovatno pristupačnim cenama obroka.

Prema jelovniku Hrvatskog sabora, poslanici se časte vratom, govedinom u umaku od gljiva, ribom i piletinom po vrlo povoljnoj ceni od 15 kuna (dva evra) za prilog. Ako žele supu ili desert, treba da dodaju po četiri kune, salata je dodatnih tri kune, a ako nisu jako gladni, pa uzmu samo jelo bez priloga, koštaće ih devet kuna. Cene su bile identične pre tri meseca, pre poslednjeg talasa poskupljenja, ali i 2020. godine, dok se nešto niže cene mogu videti tek na jelovniku od 2009. Tada je glavno jelo s prilogom koštalo 12 kuna, sam prilog je bio pet kuna, desert četiri kune, a salata i supa koštaju po tri kune. Pored različitih cena, jelovnik za 2009. pokazuje i listu cena za goste.

Glavna jela s prilogom plaćali su 25 kuna, dnevnu juhu i desert šest kuna, salatu četiri, a dnevni prilog osam kuna. Kako je sezona u jeku, redakcije svakodnevno dobijaju izveštaje građana i turista o neverovatnim cenama u restoranima širom zemlje. Svakako nije zaboravljen ni slučaj iz Opatije gde je čitatalac platio sendvič 120 kuna, a kroasan 30 kuna. Ručak za četveročlanu obitelj u restoranu košta više od 700 kuna, a čak i ako odaberu neki od jeftinijih restorana brze hrane, teško će potrošiti nešto više od 200 kuna. Tako će za obrok u jeftinom restoranu prosječan čovjek izdvojiti oko 50 kuna. Niske cene ručkova za poslanike pravdaju se činjenicom da menza ne plaća porez. To je moguće jer se u skupštinskom restoranu, kako tvrde, uslužuju samo poslanici i zaposleni u Skupštini, pa se ne radi o komercijalnom restoranu koji podleže obavezi fiskalizacije.

Pored visokih plata i jeftine hrane, poslanici uživaju i mnoge druge beneficije, uključujući plaćeno gorivo, putarinu i javni prevoz, kao i avionske karte, hotelski smeštaj, kiriju i režije, kao i naknadu za odvojeni život, bila je posebno popularna tema na početkom godine.

Kurir.rs/Večernji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track