DODIK O ZABRANI VUČIĆEVE POSETE JASENOVCU: Neprihvatljivo i neshvatljivo, loše po buduće odnose Srba i Hrvata!
Foto: Printscreen/Youtube

reakcije

DODIK O ZABRANI VUČIĆEVE POSETE JASENOVCU: Neprihvatljivo i neshvatljivo, loše po buduće odnose Srba i Hrvata!

Hrvatska -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je neprihvatljivom i lošom po buduće odnose dva naroda odluku vlasti Hrvatske da zabrane dolazak srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću u Jasenovac, sa čime se saglasio i Milorad Pupovac.

"Srbi i Hrvati su imali tešku prošlost. I jedni i drugi zaslužuju bolju budućnost. Ovako kako su postupile hrvatske vlasti nije zalog takve budućnosti", rekao je Dodik.

"Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ne grade se zabranama već pruženom rukom. Zato je odluka hrvatskih vlasti neprihvatljiva i neshvatljiva", dodao je on.

Hrvatske vlasti tvrde da je Vučiću privatna poseta Jasenovcu zabranjena jer nije bila najavljena.

Oglasio se i lider SDSS Milorad Pupovac koji je, kako pišu hrvatski mediji, bio obavešten da Vučić planira da dođe koji je ocenio da "do ovakve situacije nije smelo da dođe".

"Nije smelo da se dogodi da predsednik Srbije ne može da dođe u Jasenovac. Nije smelo da se dogodi da se ne traže alternativni načini da se osigura dolazak srpskog predsednika", rekao je Pupovac.

"Plašimo se da će ionako loši odnosi Hrvatske i Srbije ovime biti dodatno pogoršani, plašimo se da će odustvo mehanizama komunikacije između dve države može postati još gore nego što jeste", rekao je Pupovac i dodao da je Jasenovac mesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava.

"To je mesto gde se pokazuje priznavanje žrtava, na kojem se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba", rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track