KRENULE RESTRIKCIJE VODE U ISTRI Kazne su rigorozne
Foto: Shutterstock

hrvatska

KRENULE RESTRIKCIJE VODE U ISTRI Kazne su rigorozne

Hrvatska -

U Istri je od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stepena, tj. zabrana korišćenja vode za piće za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a izuzetak su tržnice i ribarnice.

- Apelujem na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani da donosimo još restriktivnije mere, rekao je u izjavi za novinare istarski župan Boris Miletić.

Miletić je pozvao sve građane, poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu.

- Svako od nas može da uštedi 10 do 15 odsto količine vode kako ne bismo bili primorani da donosimo još restriktivnije mere, sve u cilju stalnog snabedavanja pitkom vodom naših građana i gostiju, rekao je.

Dodatni je problem što će Hrvatsku ove nedelje zahvatiti novi toplotni talas pa bi suša mogla i da potraje.

Kazna je isključenje iz vodosnabedavanja

Nadzor sprovođenja mera redukcije obavljaće komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršitelje delimično ili potpuno isključiti iz sistema vodosnabdevanja, sve dok traju mere redukcije.

Inače, na stranicama Županije uopšte nema obaviještenja o tome da su uvedene restrikcije vode, a kamoli nekih dodatnih detalja i uputstava.

U marini po Istri pojavila su se obaveštenja da od danas nema pranja brodova pijaćom vodom, a tek treba da se vidi šta će biti sa autoperionicama jer je i pranje vozila pijaćom vodom od danas zabranjeno.

Nema više ni zalivanja travnjaka i sličnog, kao ni tuširanja na plažama.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja