ODRŽAN POMEN ZA POSTRADALE SRBE U GLINI 1941. GODINE: Ustaše u pravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice pobile više od 1.500 ljudi!
Foto: RTRS

da se ne zaboravi

ODRŽAN POMEN ZA POSTRADALE SRBE U GLINI 1941. GODINE: Ustaše u pravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice pobile više od 1.500 ljudi!

Hrvatska -

U Glini je održana komemoracija za 1564 Srba, žrtve ustaškog zločina iz 1941. godine, u organizaciji Antifašističkog saveza Republike Hrvatske i Srpskog narodnog veća, koji su poslali poruku da zločin treba pamtiti, ali da žrtve ne treba politički zloupotrebljavati.

Povodom 81. godišnjice ustaškog zločina odata je počast srpskim žrtvama na mestu srušene pravoslavne crkve Rođenja Presvete Bogorodice, na platou ispred nekadašnjeg Spomen doma. U njoj je ubijeno nekoliko stotina Srba koji su bili zatvoreni u crkvi.

Treba pamtiti zločine i ideje koje su do njih dovele, ali istovremeno činiti sve da se ljudi pomire, poručio je Milorad Pupovac ispred SNV-a i pozvao na suprotstavljanje nedostojanstvenoj upotrebi žrtava, zanemarivanju moralnih vrednosti. i prerastanje novih generacija u mržnju.

„Ima onih koji ne prepoznaju zločin koji se dogodio tamo, u nekadašnjoj crkvi Presvete Bogorodice i na drugim mestima, a priznanje shvatamo kao osudu zločina i kao distanciranje od ovakvih ideja i postupaka",. rekao je Pupovac.

Ovo priznanje, naglasio je, trebalo bi da dođe sa hrvatske strane na ovom mestu, ali i sa srpske strane na drugom mestu.

Treba da se povučemo, ogradimo od onih koji su počinili zločin 'u naše ime'“, rekao je Pupovac.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track