PREMINULI HRVATSKI NOVINAR TRAŽIO U BOLNICI LEK ZA KORONU, REKLI MU DA NEMA: Oglasio se ministar zdravlja i tvrdi da LEKA IMA
Foto: Printscreen, Beta/Dario Grzelj

ko je u pravu?

PREMINULI HRVATSKI NOVINAR TRAŽIO U BOLNICI LEK ZA KORONU, REKLI MU DA NEMA: Oglasio se ministar zdravlja i tvrdi da LEKA IMA

Hrvatska -

Ministar zdravlja Vili Beroš demantovao je tvrdnje Hrvatskog društva bolničkih lekara (HUBOL) o nestašici lekova za pacijente sa koronom i ponovo istakao da u hrvatskim bolnicama ima dovoljno remdesivira.

„Ne stoje javno izrečene tvrdnje pojedinih zdravstvenih radnika i lekarskih udruženja koja paušalno, bez potkrepljenih činjenica govore o neadekvatnosti remdesivira za potrebe pacijenata koji se leče u našim bolnicama“, naveo je Beroš u saopštenju za javnost.

HUBOL je juče saopštio da u Hrvatskoj nema dovoljno remdesivira, da su bolnicama dostupne 483 doze. Oni su istakli da je to dovoljno za samo 80 pacijenata sa koronom, a trenutno se leči čak 613.

Beroš odgovara da se „lek remdesivir ne primenjuje kod svih hospitalizovanih pacijenata, a zalihe su dovoljne za trenutne potrebe bolnica”.

Naime, u 37 bolnica u Hrvatskoj trenutno se leči 613 obolelih od korone, ali je samo njih 39 na odeljenjima intenzivne nege sa teškom kliničkom slikom.

Beroš napominje da remdesivir, kao i drugi lekovi za korona pacijente, nije namenjen široj upotrebi, već isključivo ciljnoj grupi hospitalizovanih pacijenata koji ispunjavaju smernice i posebne kriterijume da se lek koristi i postiže očekivani efekat u lečenju. U skladu sa ovim i trenutnim potrebama pojedinih bolnica, kojima nedostaje remdesivir, mogu međusobno da dopunjuju potrebe za ovim lekom, što je bio slučaj i do sada tokom epidemije.

„Iz bolničkih izveštaja jasno se vidi da lek postoji, a bolnice kojima je potreban remdesivir za svoje pacijente mogu međusobnom koordinacijom da nadoknade trenutni nedostatak lekova, što je standardna praksa usvojena tokom epidemije“, ističe ministar.

Podsećamo da je hrvatski novinar Vladimir Matijanić preminuo proteklog vikenda od posledica zaraze kovidom i evidentnih propusta u radu zdravstvenog sistema. Kako zbog kompromitovanog imunološkog stanja nije mogao da bude vakcinisan, on i njegova partnerka su pitali da primi lek protiv korone, ali im je u više navrata rečeno da lekova nema.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track