DETALJI VELIKE AKCIJE POLICIJE U HRVATSKOJ! Procurila imena uhapšenih: Među njima jedan od direktora INA-e i ugledni advokat
Foto: Printscreen YT/INA Hrvatska

saradnja policije i USKOK-a

DETALJI VELIKE AKCIJE POLICIJE U HRVATSKOJ! Procurila imena uhapšenih: Među njima jedan od direktora INA-e i ugledni advokat

Hrvatska -

Ppolicija i USKOK krenuli su jutros u veliku akciju zbog zloupotrebe i pranja novca na štetu Ine u trgovini gasom.

Uhapšeno je više osoba i pretresi se obavljaju u četiri županije.

Među privedenima su, kako se saznaje, direktor sektora prirodnog gasa u Ini (Industrija nafte) Damir Škugor, njegov otac, vlasnici kompanije OMS upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak (inače i predsednik Hrvatske advokatske komore) i predsednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šef Advokatske komore uhapšen na Hvaru. HOK: Istina je, zasad nemamo komenta

Hrvatska advokatska komora (HOK) saopštila je da je obaveštena da je predsednik HOK-a uhapšen, ali da slučaj još ne mogu da komentarišu, kao i da nastavljaju sa redovnim aktivnostima.

INA Hrvatska
INA Hrvatskafoto: Printscreen YT/INA Hrvatska

Akcija je krenula nakon dojave iz Poreske

Samostalni sektor za finansijske istrage Centralne kancelarije Poreske uprave sproveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PN USKOK-om i Kancelarije za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansiranja kao i koordinaciji sa Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, nakon čega je USKOK-u podneo kaznenu prijavu protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe zbog više kaznenih dela iz područja ekonomije, objavili su iz Poreske uprave.

USKOK se oglasio o akciji

Hapšenja i sprovođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se sprovodi u saradnji sa PNUSKOK-om, Kancelarijom za sprečavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za finansijske istrage Poreske uprave.

Navedene radnje sprovode se na području Grada Zagreba, kao i Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije, a odnose se na više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili kaznena dela zlouporabe poverenja u ekonomskom poslovanju i pomaganja u zloupotrebi poverenja u provrednom i ekonomskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kaznena dela pranja novca.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenih da donese odluku o daljem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravovremeno obavestiti javnost.

MUP Hrvatske se oglasio o akciji

- Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u sedištu, Služba Zagreb, Služba Split i Služba Osijek po nalogu i u koordinaciji sa Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, započeli su jutros realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na počinjenje kaznenih dela zloupotrebe poverenja u privrednom i ekonomskom poslovanju i pomaganja u zloupotrebi poverenja u privredom i ekonomskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja te kaznenih dela pranja novca, navodi se u soapštenju.

Na području policijskih uprava zagrebačke, šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske i osječko-baranjske u toku su hapšenja više osoba, kao i sprovođenje hitnih dokaznih radnji, dodaje se.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track