ŠEF VOJNIH OBAVEŠTAJACA SMENJEN ZBOG "KOKOŠARENJA"! Hrvatski mediji: To će biti novi kamen spoticanja Milanovića i Plenkovića!
Foto: AB Forces News Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

jutarnji list

ŠEF VOJNIH OBAVEŠTAJACA SMENJEN ZBOG "KOKOŠARENJA"! Hrvatski mediji: To će biti novi kamen spoticanja Milanovića i Plenkovića!

Hrvatska -

General Ivica Kinder, direktor Vojnobezbednosno-obaveštajne agencije, pao je zbog običnog kokošarenja svojih zaposlenih i činjenice da za sedam godina koliko je bio na čelu Agencije nije uspeo da uspostavi sistem poslovanja i delovanja, čime bi se sprečile nezakonite radnje, tvrde sagovornici Jutarnjeg lista, dan posle odluke predsednika Republike Zoran Milanović da se pokrene postupak razrešenja direktora VSOA.

Sagovornici Jutarnjegsu iznenađeni činjenicom da je predsednik povukao taj potez, jer se ipak očekivalo da će Kinderu biti dozvoljeno da završi drugi mandat, koji ističe sledeće godine, a potom tiho napusti čelo Agencije. Međutim, po svemu sudeći, predsednik i njegovi savetnici, pre svega savetnik za vojna pitanja Dragutin Lozančić, odlučili su da iz korena promene ovu situaciju i dovedu novog čoveka na čelo Agencije.

Naime, prema rečima sagovornika Jutarnjeg, slučaj nezakonite pronevere dnevnica samo je vrh problema unutar Agencije koji se gomilaju godinama. Po njima, glavni i osnovni problem su nesređeni međuljudski odnosi i brojne struje unutar njih, od kojih svaka gura svoje interese. Upravo to Kinder nije uspeo da reši sve ove godine i da Agenciju postavi na zdrave noge. Prema saznanjima medijima, iznos koji je prisvojilo nekoliko radnika VSOA-e i zbog kojeg je izbila cijela afera nije ni blizu iznosu od dva miliona kuna o kojem se govori u javnosti.

Reč je o mnogo manjoj sumi novca od dnevnica koje su prisvajali zaposleni VSOA za putovanja u misije u Liban, Poljsku i Litvaniju, za koja nisu imali zakonsko pokriće. Pored toga što je novac nezakonito prisvojen, problem je i činjenica da se tako nešto desilo i da je takav sistem ponašanja prećutno dozvoljen u Agenciji. Pored toga, kako saznajemo, ceo slučaj je prijavio jedan od zaposlenih ne zato što se sa tim nije slagao, već zato što nije mogao da učestvuje u ovim mahinacijama, a to dodatno ukazuje na loše stanje u Agenciji.

Nakon što je predsednik Milanović pokrenuo proces smene generala Kindera, na potezu je premijer Andrej Plenković, koji mora supotpisati smenu, a pre toga može se zatražiti mišljenje o smeni od skupštinskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost. . Iz Vlade nema naznaka kako će premijer reagovati na ovaj predlog. Za sada je samo najavljeno da će izveštaj Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i predlog predsednika biti objavljeni sledeće nedelje. Ukoliko ne prihvati predlog za razrešenje, suočio bi se sa žestokim napadima da podržava korupciju i nezakonite radnje.

Ako podrži predlog predsednika, otvara se pitanje Kinderovog naslednika. Prema Zakonu o bezbednosno-obaveštajnom sistemu, kandidata za direktora VSOA predsedniku i predsedniku Vlade predlaže ministar odbrane. S obzirom na sada višegodišnji sukob predsednika, premijera i ministra odbrane, mnogi očekuju novi žestok sukob oko imenovanja novog šefa VSOA. Ali, s druge strane, treba podsetiti da su se predsednik i premijer pre dve godine bez problema dogovorili oko imenovanja Danijela Markića za direktora SOA. Međutim, tada nije izabran novi čovek, već je Markić dobio novi mandat.

Sada, ako Plenković prihvati smenu, njih dvojica će morati da se dogovore oko potpuno novog imena, a to bi moglo biti prilično teško. U ovom trenutku nema naznaka ko bi mogao biti kandidat za tu poziciju. Po mestu osnivanja rukovodilac Agencije mora biti oficir sa činom generala. Pred njim će, kažu naši sagovornici, biti težak zadatak da reorganizuje VSOA, koju decenijama tresu finansijski i kadrovski skandali.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track