GLADNI, BEZ GREJANJA, UMOTANI U ĆEBAD: Mnogi hrvatski penzioneri već osećaju udar krize!
Foto: Profimedia

tuga

GLADNI, BEZ GREJANJA, UMOTANI U ĆEBAD: Mnogi hrvatski penzioneri već osećaju udar krize!

Hrvatska -

Česta poskupljenja u Hrvatskoj teško pogađaju većinu stanovništva, a na udaru su i penzioneri. Poznato je da veliki broj penzionera sastavlja kraj s krajem, a nova poskupljenja sve je teže priuštiti. Tri penzionera otkrila kako to izgleda u stvarnosti.

Mnogi penzioneri preživljavaju uz pomoć dobrih komšija i raznih udruženja, dok neki moraju da spale odeću da bi se ugrejali. O svemu su za medije ispričale Marija i Zdenka iz Osijeka, a svoje iskustvo sa zlostavljanim osobama prenela je i predsednica Humanitarnog udruženja Rijeka ljubavi, koje pomaže siromašnim i socijalno ugroženim građanima i porodicama sa više dece koje žive na ivici siromaštva, lica koja se leče od različitih vrsta bolesti i zavisnosti, udruženjima dece sa posebnim potrebama i pružanju posebne pomoći penzionerima, boracima i svima onima kojima je to potrebno.

I da je Marija Smolčić htela, nije mogla da uštedi jer nema ništa. Naime, mesečno prima 1.340 kuna (178 evra) , od čega 900 kuna ide na skupe lekove. Ona je rekla i da deo režija plaća centrala, a ona plaća samo TV. U hrani joj pomažu komšije, kao i Reka ljubavi. Ona je dodala da ponekad, kada je prava kriza, mora da spali odeću da bi se ugrejala jer nema drugog izbora.

- Koristim gas za grejanje. Ne znam kako ću ove zime. Penzija 2.700 kuna (360 evra), sve je poskupelo. Ne samo grejanje i hrana. Videćemo šta će biti sa strujom. Ove godine biće velike uštede. Ne znam više kako da štedim. Biće teško, rekla je Osječanka Zdenka Petrović.

Svoje mišljenje dala je Štefica Čučak, predsednica Udruženja Rijeka ljubavi.

- Penzionere ćete naći umotane u dva ćebeta, bez grejanja, da tuga bude veća - i gladne, rekla je za Dnevnik Nove TV.

Dodala je i da štedi novac gde god stigne, a da se penzioneri snalaze kako znaju i umeju, tako što se oblače toplije odelo, kuvaju nekoliko dana, a štede i na struji. Sve im mnogo znači, pa im je paket mera, o kojima smo pisali i koji je Vlada donela, od velike pomoći.

Kurir.rs/Mirovina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track