TUĐMANOVI SU NEKAD BILI NAJMOĆNIJA HRVATSKA DINASTIJA! A danas: Podeljena vila, propali biznisi, nepriznata deca....VIDEO
Foto: Profimedia

bruka

TUĐMANOVI SU NEKAD BILI NAJMOĆNIJA HRVATSKA DINASTIJA! A danas: Podeljena vila, propali biznisi, nepriznata deca....VIDEO

Hrvatska -

Mnogi prijatelji i poznanici porodice Tuđman potvrdili su da je zdravstveno stanje 97-godišnje Ankice Tuđman poslednjih godina daleko od idealnog.

Kada su mediji pre skoro tri godine uradili veliku priču o Tuđmanovima, povodom 20. godišnjice smrti Franje Tuđmana, saznalo se da je Ankica Tuđman pala i slomila kuk i od tada ne može da selidbu, uglavnom ograničenu na porodičnu vilu u zagrebačkom naselju Pantovčak, u Nazorovoj 59.

- Ankica je donedavno radila na kompjuteru, uređivala je Tuđmanovu arhivu, i to najbolje, jer je i u mladosti radila kao arhivar. Nikada nisam sreo tako sistematičnu ženu, kada bi popravila stanje u državi, sve bi procvetalo. Posle godinu i po dana kompjuter više ne radi, teško se kreće. Jedne večeri je ugasila svetlo, spotakla se i pala. Slomila je kuk. Oporavila se u jednoj banji i tamo dobila bolesnu bakteriju. Jedva se oporavio. Hrabro je sve izdržala, ali ne može da se kreće kao pre i teško se kreće - rekao je tada za Jutarnji general Ljubo Ćesić Rojs, blizak prijatelj porodice.

Inače, Ankica i Franjo Tuđman, kako je poznato, naselili su se u vilu 1961. godine kada su se vratili iz Beograda. Ankica je, prema poslednjim podacima, živela od predsedničke penzije u iznosu od 22 hiljade kuna, a davno je i veliki deo rezidencije dodelila deci i unucima, pa verovatno neće biti velikog imanja spora.

U prizemlju vile nalazi se petosoban stan ukupne površine 258 kvadratnih metara, čiji su vlasnici bili njen najstariji sin Miroslav Tuđman, koji je preminuo u 75. godini u višenedeljnoj borbi. sa koronavirusom prošle godine, i njena najmlađa ćerka Nevenka Tuđman.

U ime preminulog Miroslava Tuđmana, univerzitetskog profesora i saborskog zastupnika HDZ-a, pravo su verovatno stekle njegove ćerke, Ankičine unuke, Nina Tuđman Vuković i Ivana Tuđman Trutanić, koje su retko eksponirane u javnosti. Nina Tuđman je vlasnica obrazovne konsultantske i prevodilačke kuće Projectus Grupa, njena sestra Ivana, inače psiholog po struci, potpuno se povukla iz javnog života i navodno živi na Braču.

Ankina ćerka Nevenka (71), koja je živela sa njom i vodila Humanitarnu zakladu za decu Hrvatske, a koja je i sama bila prilično bolesna, ima dva stana u prizemlju, dvosoban od 118 kvadrata i trosoban. stan na prvom spratu od 96 ,76 kvadratnih metara.

Nevenka iz kratkog braka sa Stevanom Košutićem ima dva sina Sinišu i Dejana Košutića. Oboje su sada u 40-im godinama, u braku i imaju porodice.

Na kraju, na spratu i u potkrovlju, nalazi se dvoetažni šestosoban stan ukupne površine 328 kvadratnih metara, koji pripada dvema ćerkama Ankičinog sina Stjepana Tuđmana - Anu Mariji ( 30) i Neru Kristina (27).

Srednji Ankičin, sin Stjepan (74), pretpostavlja se, morao je ćerki da prepiše stan jer se on, kao vlasnik nekoliko izgubljenih firmi, našao pod ovrhom i u dugovima od 300.000 kuna.

Što se njegovih ćerki tiče, Ana Marija je završila Ekonomski fakultet u Zagrebu i u nekim objavama na Fejsbuku „koketirala s desnicom“, a mlađa Nera Kristina, koja je diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu, svojevremeno je ušla u HDZ zbog Tomislav Karamarka, a otišla nakon ratifikacije Istanbulske konvencije sa kojom se nije složila.

Stjepan je na prošlim izborima podržao Miroslava Škoru i Domovinski pokret.

Osim toga, do je sada ugasio najmanje deset kompanija. Ključ u bravu 2017. godine stavio je u zajedničku dviju kompanije - Domovinu d.o.o. (koju je 2015. godine prenio na suprugu Snježanu) i Domovina Holding. U potonjem je, prema dostupnim podacima poslovnih službi, svake godine bilježio najmanje pet milijuna kuna dugova prema dobavljačima. Kratko se bavio filmskom produkcijom preko kompanije Patria film, ali i ugostiteljstvom. Otvorio je i kafe Garfild u Prilazu Gjure Deželića 79, u zgradi od 400 kvadrata u njegovom vlasništvu. Danas je taj prostor prema katastru prepisan na nejego kćeri.

Stjepan ima i nepoznatog sina, 24-godišnjeg Franju Antona, kojeg je imao u kratkoj aferi sa dizajnerkom Antonijom Vlatković. Očigledno su se godinama svađali oko alimentacije koju Stjepan nije plaćao, pozivajući se na finansijske probleme i dugove koje je stvorio, a koje još nije otplatio.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track