ZA SILOVANJE UMESTO DVE GODINE ROBIJE DOBIO GODINU I ŠEST MESECI: Sud uvažio glavni argument, bio je hrvatski branitelj!
Foto: Shutterstock

skandal u karlovcu

ZA SILOVANJE UMESTO DVE GODINE ROBIJE DOBIO GODINU I ŠEST MESECI: Sud uvažio glavni argument, bio je hrvatski branitelj!

Hrvatska -

Viši krivični sud smanjio je kaznu za silovanje bivšem HDZ načelniku opštine Lasinja Željku Prigorcu jer je odlikovani učesnik rata, objavio je danas portal Index.hr, koji je imao uvid u presudu.

U presudi se navodi da je delimično prihvaćena žalba optuženog Prigorca i da se prvostepena presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora preinačuje na kaznu zatvora od jedne godine i šest meseci.

Prvostepena presuda mu je izrečena u februaru prošle godine nakon što je Županijski sud u Karlovcu utvrdio da je "upotrebom sile, bez pristanka žrtve, izvršio polni odnos i time počinio krivično delo protiv polne slobode silovanjem".

Kako navodi Index, Prigorcu je kazna od dve godine zatvora za silovanje meštanke na lokalnoj zabavi smanjena za pola godine, a pored toga, na slobodu može izaći posle dve trećine odslužene kazne.

Na prvostepenu presudu od dve godine zatvora žalili su se i državni tužilac i optuženi Prigorac. Tužilac je tražio dužu zatvorsku kaznu, ali je sudsko veće odlučilo da mu smanji kaznu i to zato što je bio branitelj.

"S pravom optuženi u žalbi tvrdi kako mu je prvostepeni sud izrekao prestrogu kaznu, jer je jednu okolnost neosnovano cenio otežavajućom (kritičnost prema učinjenom krivičnom delu), a drugu (odlikovani učesnik Domovinskog rata) uopšte nije uzeo u obzir kao olakšavajuću, iako je trebalo", naveo je Sud u presudi.

Prigorac je u razgovoru za Index pre dve godine tvrdio da nije silovao meštanku, nego da se radi o prostitutki "koja ga je provocirala".

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja