SKANDAL: Hrvatski vazduhoplovni zavod pokušao preko Republike Srpske da nabavi rezervne delove za helikoptere Mi-17 iz Rusije!
Foto: Oscar Oscar Tango / Alamy / Alamy / Profimedia

pokušali da izbegnu sankcije

SKANDAL: Hrvatski vazduhoplovni zavod pokušao preko Republike Srpske da nabavi rezervne delove za helikoptere Mi-17 iz Rusije!

Hrvatska -

Vazduhoplovno tehnički zavod smešten u Velikoj Gorici pokušao je da izbegne sankcije koje su nametnute Rusiji od strane EU i Hrvatske i preko Republike Srpske nabavi delove za helikoptere, otkriva Jutarnji list.

Kako pišu, u jeku sankcija u ovu kompaniju su stigla dva predstavnika ruske kompanije Aero Technik Service iz Moskve kako bi razgovarali o prodaji rezervnih delova za vojne helikoptere.

Sastanak je trajao više od sat vremena, a kako Jutarnji list saznaje dogovoreno je da ruska kompanija u Veliku Goricu pošalju ponudu za prodaju delova koji su potrebni ZTC-u.

U samom ZTC-u su priznali da se sastanak dogodio, ali tvrde kako je do njega došlo na rusku inicijativu te ta je tema bila otvorene stavke za nabavu roba i usluga iz prethodnog perioda. U ZTC-u tvrde da je ruskim gostima kazano kako nikakva trgovina nije moguća sve dok su na snazi sankcije.

Ipak, prema informacijama sastanak je bio puno sadržajniji te se detaljno razgovaralo na koji način zaobići sankcije i platiti i dopremiti ruske delove iz Rusije u Hrvatsku. Kako zbog sankcija nije moguć novčani saobraćaj niti izvoz robe iz Rusije u Hrvatsku, navodno je dogovoreno da se cjeli posao obavi preko Republike Srpske. Robu bi formalno kupila neka kompanija u Republici Srpskoj od koje bi pak ZTC kupio tu robu i uvezao u Hrvatsku.

Celi posao je ipak propao jer dolazak dvojice ruskih državljana nije promakao radnicima Bezbednosno obaveštajne agencije koji su zatim alarmirali i kolege iz Vojno obaveštajne bezbednosne agencije. Nakon što je utvrđeno da su bili na podužem sastanku u ZTC-u, o svemu je obaveštena i Uprava CERP-a koja je vlasnik ove kompanije. U CERP-u su se upalili alarmi za uzbunu pa je od Uprave kompanije zatraženo pojašnjenje o poseti dvojice ruskih državljana.

Inače, ruska kompanija ATS je vrlo poznata kompanija koja proizvodi dijelove za helikoptere MI-8 koje koristi Hrvatska vojska i u prošlosti je ova kompanija u nekoliko navrata poslovala sa ZTC-om, piše Jutarnji list.

Kurir.rs/Jutarnji list/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track