BUKTI NEMILOSRDNI RAT IZMEĐU MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: Dva druga iz vremena diplomatije postali mrski neprijatelji! KANONADA UVREDA
Foto: Beta/Mario Strmotić

nezabeležen slučaj U EVROPSKOJ POLITICI

BUKTI NEMILOSRDNI RAT IZMEĐU MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: Dva druga iz vremena diplomatije postali mrski neprijatelji! KANONADA UVREDA

Hrvatska -

U Evropskoj politici nezabeležen je slučaj takvog sukoba kakav se odvija u Hrvatskoj između predsednika države i predsednika vlade, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Dva stara druga iz vremena početaka hrvatske diplomatije, kada su sedeli soba do sobe u Ministarstvu spoljnih poslova na zagrebačkom Zrinjevcu, danas su mrski politički neprijatelji koji se vređaju iz dana u dan kanonadom najgorih uvreda.

Trebali bi novinski feljtoni u bezbroj nastavaka da se nabroje sve uvrede koje su izrekli jedan drugome. Milanović je 'častio' Plenkovića komplimentima poput plameni jazavac, ružan, prljavi, zli, Plenković je odgovarao šefu države da je Kremljenko, ovaj uzvraćao premijeru da je Plenkošenko i tako redom. Do danas kada je hrvatski premijer rekao za predsednika države da je divlji, nekulturni primitivac i divljak, koji je sve samo ne normalan.

Ali, u pozadini uvreda je mnogo opasnija politička igra u kojoj se igra doslovno na ”sve ili ništa”. Zoran Milanović najavio je da bi skoro pred istražitelje mogao da stupi i ministar odbrane Mario Banožić, kojeg Plenković zdušno brani. Nakon što su istražitelji podigli optužnice protiv 'kvarteta ministara' još jedna, ako doista stigne na adresu ministra odbrane, mogla bi značiti i prekretnicu u hrvatskoj politici. Toliko optužnica ne bi izdržala nijedna vlada, pa ni Plenkovićeva.

Šta se zaista iza brda valja niko u ovom času u Hrvatskoj ne zna, ali se očito vodi grčevita bitka za vlast u kojoj je Milanovićev krajnji cilj srušiti svog bivšeg drugara iz diplomatije Andreja Plenkovića. I dok prvi čovek hrvatske vlade kaže da nema govora o vanrednim izborima, krug oko Milanovića zagovara krajnju destabilizaciju sadašnjeg kabineta.

Za hrvatske građane prepucavanja dvojice najmoćnijih hrvatskih političara postala su uobičajeni folklor na kojeg su se svi navikli, a glavno sidro sadašnje vlade je i dalje Milorad Pupovac i SDSS. Lider Srba u Hrvatskoj u poslednje se vreme manje pojavljuje u javnosti i ne komentariše aktualne teme, a od njegove podrške ovisi i sudbina Plenkovićeve vlade.

Kada se zna da je Milanoviću, uz Plenkovića, možda najomraženiji političar baš Pupovac, ove sadašnje igre bez granica u Hrvatskoj mogle bi se nastaviti sve do kraja mandata predsednika i premijera.

Kurir.rs/Novosti/Jurica Kerbler

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track