PLENKOVIĆ IMA IDEJU: Oporezujmo sve kompanije koje su zaradile 20 odsto više nego pre 4 godine! Dobro su zarađivali u krizi
Foto: EPA / Stéphanie Lecocq

poslodavci pobesneli

PLENKOVIĆ IMA IDEJU: Oporezujmo sve kompanije koje su zaradile 20 odsto više nego pre 4 godine! Dobro su zarađivali u krizi

Hrvatska -

U Hrvatskoj, razmišljaju da dodatno oporezuju sve veće kompanije koje su u prošloj godini zaradile 20 odsto više nego prethodne četiri godine.

Saopštenje nije naišlo na dobar prijem u Uniji poslodavaca Hrvatske.

Ideju o posebnom porezu za one koji su dobro zarađivali usred ekonomske krize prvi je izneo hrvatski premijer Andrej Plenković pre skoro dva meseca. Sada vlada melje ovaj predlog.

"Cilj je da se dodatno oporezuju oni koji svojom uspešnom poslovnom politikom nisu ostvarili posebnu dobit, ali u okolnostima krize i inflacije", rekao je bivši ministar rada iz HDZ-a Marko Pavić.

Novac bi bio namenjen socijalnim merama, objašnjava HDZ.

Prema nezvaničnim informacijama, računaju na oko 270 miliona evra prihoda, a oporezivanje od 33 odsto trebalo bi da obuhvati oko 200 hrvatskih kompanija.

Objašnjavaju da je to neka vrsta zarade koja je pala s neba“, objasnila je predsednica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Veber i dodala da se ne može složiti s takvim opisom, budući da svaka hrvatska kompanija koja je uspela zaraditi u vreme ovako velike krize to se moglo postići samo dobrom poslovnom politikom.

Ovakva mera hrvatske vlade obuhvatila bi kako energetske kompanije, banke, velike trgovačke lance, prehrambenu i finansijsku industriju, tako i pojedinačne kompanije u informatičkoj industriji.

Irena Veber je istakla i da u Evropskoj uniji nijedna država nije pokrila kompanije van energetskog sektora takvim porezom, osim Mađarske, te da bi dodatno oporezivanje u trenutku kada Hrvatska ima inflaciju od skoro 13 odsto moglo biti pogubno za privreda.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track