HRVATSKI METALNI EVRI U PRODAJI OD 1. DECEMBRA: Na motivima Nikola Tesla, kuna i karta Hrvatske
Foto: EPA/Antonio Bat

ukupna vrednost 13,28 evra

HRVATSKI METALNI EVRI U PRODAJI OD 1. DECEMBRA: Na motivima Nikola Tesla, kuna i karta Hrvatske

Hrvatska -

Od 1. decembra u hrvatskim bankama, Hrvatskoj finansijskoj agenciji (Fina) i Hrvatskoj pošti biće moguće kupiti početni paket kovanica evra, koji će sadržati 33 kovanice evra svih apoena, ukupne vrednosti 13,28 evra. Za njega će se morati odbiti 100 kuna.

Svaki građanin će moći da kupi najviše dva paketa novčića istovremeno. Ukupno će biti dostupno 1,2 miliona novčića.

Na kovanici od dva evra biće karta Hrvatske, na kovanici od jednog evra će biti kuna, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi će biti motiv Nikole Tesle, a na kovanicama od pet, dva i kovanice od jednog centa će imati slova HR ispisana glagoljicom. Svi novčići će takođe imati element šahovnice.

U Hrvatskoj su se hrvatski euro kovanice počeli proizvoditi u julu ove godine u Svetoj Nedelji kod Zagreba. Do kraja godine biće iskovano 420 miliona, a sledeće godine još oko 230 miliona. U Hrvatskoj će se oko 1,1 milijarda kuna kovanica i 500 miliona novčanica menjati za evre.

Evri, Hrvatski evri, kovanice evra
foto: EPA/Antonio Bat

Nakon 15. januara više se neće moći plaćati kunama

Ceo proces uvođenja evra odvija se u tri faze. Prvi, koji je počeo u septembru, je isticanje duplih cena po fiksnom kursu od 7,53450 kuna za jedan evro.

Druga faza počeće 1. januara 2023. uvođenjem evra i trajaće do 14. januara. U tom periodu kupci će moći da plaćaju usluge i proizvode u evrima ili kunama, a trgovci će morati da im vrate evre čak i kada uplate u kunama.

Treća faza počinje 15. januara 2023. godine, kada će evro postati jedina zvanična valuta plaćanja u Hrvatskoj.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track