HRVATSKA TREBA 14 HELIKOPTERA MI-8 DA PREBACI U UKRAJINU, A DA DOBIJE UH-60: Isplivali detalji razgovora Plenkovića i Pelosi
Foto: PhotoJa / Alamy / Alamy / Profimedia

razgovor sa amerikancima

HRVATSKA TREBA 14 HELIKOPTERA MI-8 DA PREBACI U UKRAJINU, A DA DOBIJE UH-60: Isplivali detalji razgovora Plenkovića i Pelosi

Hrvatska -

Hrvatska planira da u Ukrajinu pošalje 14 polovnih helikoptera ruske proizvodnje, a umesto ovih trebalo bi da dobije vojne helikoptere Black Havk iz Sjedinjenih Država. O tome su nedavno razgovarali Plenković i Pelosi.

Hrvatska vojska će ukrajinskoj vojsci predati 14 helikoptera Mi-8 i Mi-8 MTV 1. Time bi Hrvatska ostala bez više od polovine svoje transportne flote. Očekuje se da će odluku hrvatskog Ministarstva odbrane uskoro razmotriti i odobriti hrvatska vlada. Iako su potrebni Hrvatskoj, jer učestvuju u spasilačkim akcijama, u transportu organa za transplantaciju i transportu pacijenata sa hrvatskih ostrva, kažu da pokušavaju da se "oslobode" stare vojne opreme iz vremena rata. u Hrvatskoj i napravi mesta za novije helikoptere.

Neki helikopteri će sledeće godine ostati bez sredstava za održavanje i više neće moći da se koriste, potvrdio je pre meseci ministar odbrane Mario Banožić.

Prema nezvaničnim informacijama, svi ovi helikopteri trebalo bi da izađu iz upotrebe do 2026. godine. Hrvatska je već pre izvesnog vremena odlučila da postepeno zamenjuje rusku vojnu opremu opremom koja se proizvodi na Zapadu, pa remont ovih polovnih aviona ne dolazi u obzir.

Ali u Vladi su prilično šutljivi u vezi sa informacijama da se o ovoj hrvatskoj donaciji uopšte razgovara. "Ne treba razgovarati dok se to ne dogodi", rekao je potpredsjednik Vlade i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, prenosi Dnevnik.hr. Hrvatski premijer Andrej Plenković uveravao je da će Hrvatska i dalje imati dovoljno helikoptera za svoje potrebe. „Ne činimo ništa na način da hrvatska vojska bude praznih ruku, već samo dajemo ono što možemo i što je sasvim primereno datim okolnostima“, rekao je on.

Međutim, o ovim planovima prošle nedelje je javno govorio hrvatski predsednik Zoran Milanović, rekavši da je upitan za mišljenje o ovoj donaciji. "Neće dobiti moje mišljenje jer nisu objasnili kako će biti smenjeni. Neću da se protivim, ali neću ni pisati mišljenje. Ne usuđuju se da prihvate ovu odluku", rekao je Milanović. .

Ovom donacijom Hrvatska želi da napravi mesta za američke helikoptere Black Havk. Očekuje se da će Plenković o tome razgovarati i sa predsednicom Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, koja je krajem oktobra posetila Zagreb. Ali za sada nije otkrio šta su dogovorili sa SAD i šta bi Hrvatska mogla dobiti u zamenu za 14 ruskih helikoptera. Čak ni Ministarstvo odbrane Hrvatske ne daje objašnjenje o tome čime će helikopteri biti zamenjeni, navodeći da je reč o poverljivim informacijama.

Sve odluke o donaciji tehničke i vojne pomoći Ukrajini su tajne, tako da ne možemo davati podatke o vrsti opreme koju Hrvatska donira“, napisali su u odgovoru hrvatskim medijima. Nisu odgovorili ni na pitanja koje će helikoptere nabaviti zauzvrat.

Hrvatska je ove godine već nabavila dva helikoptera UH-60M Black Havk, koji su namenjeni specijalnim jedinicama hrvatske vojske. Međutim, nameravaju da nabave ukupno 10 ovih američkih helikoptera.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track