ŠVAJCARSKA UVODI OGRANIČENJE GRAĐANIMA HRVATSKE ZA PRISTUP TRŽIŠTU RADA: Brojka 2022. značajno porasla i premašila cenzus
Foto: Shutterstock

od prvog januara 2023

ŠVAJCARSKA UVODI OGRANIČENJE GRAĐANIMA HRVATSKE ZA PRISTUP TRŽIŠTU RADA: Brojka 2022. značajno porasla i premašila cenzus

Hrvatska -

Od naredene 2023. godine Švajcarska će ponovo ograničiti hrvatskim građanima pristup svom tržištu rada. U periodu od 1. januara ove godine broj dolazaka iz Hrvatske u Švajcarsku premašio je graničnu vrednost utvrđenu sporazumom o slobodnom kretanju ljudi sa EU, zbog čega je Bern najavio primenu restriktivne klauzule. Brisel žali zbog ove odluke.

Pomenuti sporazum sa skraćenicom AFMP potpisale su EU i Švajcarska 1999. godine, a stupio je na snagu 2002. AFMP je uklonio dosadašnja ograničenja za građane EU koji žele da žive i rade u Švajcarskoj. Sa svakim proširenjem Unije, AFMP je proširen na nove države članice putem dodatnog protokola.

Za Hrvatsku, koja je pristupila EU u julu 2013. i koja bi trebalo da postane članica šengenskog prostora 1. januara, sporazum je na snazi od 2017. Međutim, švajcarska vlada i parlament tada su odlučili da nastave sa ograničavanjem imigracije na osnovu prelazne odredbe . Švajcarska ima pravo na to do kraja 2026. godine, odnosno deset godina nakon uključivanja Hrvatske u sporazum.

Prema podacima švajcarske vlade, od januara do oktobra ove godine Švajcarska je hrvatskim državljanima izdala 2.413 dozvola tipa B. Naime, tako je Bern tek početkom ove godine prvi put dao Hrvatima neograničen pristup švajcarskom tržištu rada, a nakon samo godinu dana će ga po svemu sudeći ponovo ograničiti, piše švajcarski sajt svissinfo.ch.

"Broj radnika iz Hrvatske je ove godine značajno porastao i sada premašuje cenzus utvrđen Sporazumom o slobodnom kretanju ljudi. Zbog toga je Savezno vijeće na sjednici 16. novembra odlučilo da sprovede zaštitnu klauzulu iz sporazuma", rekao je on. navodi se u saopštenju objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu, objasnila je vlada u Bernu. Pomenuti prag je u sporazumu definisan kao deset odsto povećanja prosečnog broja izdatih boravišnih dozvola u poslednje tri godine.

Prema podacima švajcarske vlade, Švajcarska je od januara do oktobra ove godine hrvatskim državljanima izdala 2.413 dozvola tipa B. Reč je o dozvolama koje pridošlicama omogućavaju boravak u Švajcarskoj duže od jedne godine ako u njoj imaju sklopljen ugovor o radu najmanje 12 godina. meseci.

Bern predviđa uvođenje konkretnih kvota za Hrvate 2023. godine - biće dostupno 1.150 novih petogodišnjih dozvola tipa B i 1.007 novih kratkoročnih dozvola tipa L, navodi se na sajtu saveznog saveta. Državljani Hrvatske uglavnom su zaposleni u Švajcarskoj u građevinarstvu, proizvodnji, ugostiteljstvu i trgovini.

Evropska komisija žali zbog odluke Švajcarske i očekuje da će joj Bern dati više informacija s tim u vezi, odgovorio je portparol Komisije Balaš Ujvari na današnjoj konferenciji za novinare u Briselu. On je dodao da će komisija ispitati i informacije i motive tog poteza.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track