SNAŽNO NEVREME U HRVATSKOJ NE MIRUJE: Poplave u više gradova, oboreno drveće na ulicama, VODA PRODRLA U KUĆE (VIDEO)
Foto: Printskrin / You Tube

SNAŽNO NEVREME U HRVATSKOJ NE MIRUJE: Poplave u više gradova, oboreno drveće na ulicama, VODA PRODRLA U KUĆE (VIDEO)

Hrvatska -

Širom hrvatskoj primorja danas su zabeleženi udari orkanskog vetra uz obilnu kišu. Da se nevreme nikako ne šali dokaz su otkinuta velika barka kod Zadra i odroni na putevima.

Hrvatski mediji izveštavaju da je u Istri padalo drveće. Ali, da nevolja bude veća, pored crvenog meteoalarma koji je na snazi danas, brojna upozorenja su na snazi i za sutra.

U Bakru je zabeležen jedan od najvećih vodostaja od 1929. godine.

Danas je u Bakru izmeren retko visok vodostaj, javlja Geofizičko odeljenje PMF-a Univerziteta u Zagrebu.

"U utorak 22. novembra 2022. godine na stanici za oseku u Bakru zabeležen je u 7 sati i 18 minuta vodostaj koji za 103.4 cm premašuje srednji nivo mora. To je jedan od najvećih vodostaja zabeleženih od 1929. godine, kad je uspostavljena stanica u Bakru", piše u saopštenju Geofizičkog odeljenja PMF-a.

Uprava civilne zaštite izvestila je o posledicama nevremena koje je danas zahtevalo intervencije gašenja požara u primorskim županijama zbog klizišta i poplava, a zbog olujnog vetra zatvoreni su brojni putevi širom zemlje i prekinute neke trajektne linije.

Županijski centar civilne zaštite Šibensko-kninske županije dobio je više dojava vezanih za nepovoljne vremenske prilike tokom dana.

Radilo se o padu drveća na kolovoz, poplavljenim ulicama, začepljenim drenažnim šahtovima, manjim odronima kamenja na puteve i jednom pozivu vezanom za ispumpavanje objekta.

Prijave su se odnosile i na porast nivoa mora u šibenskom Dolcu, koji je za sada izazvao plavljenje kolovoza bez ugrožavanja objekata.

Morska voda poplavila kuće

U Zadarskoj županiji, zbog plime, sa lučkog pristaništa otrgnuta je veća barka, o čemu je obaveštena Lučka uprava Zadar. Čamac je dostavljen u luku i nije bilo oštećenja.

I u Dubrovniku su nadležni primili nekoliko poziva vezanih za kamenje i granje na putevima, a poplavljene su i dve kuće. Od vatrogasaca DVD-a Ston zatražene su vreće sa peskom kako bi se sprečio dalji prodor morske vode.

U Istarskoj županiji primljeno je više dojava o padu drveća na ulicu i odronima kamenja. Dve prijave odnosile su se na veliku količinu vode na putevima Pule i Vodnjana. Bez napajanja električnom energijom bilo je mesta u opštini Gračišće.

Reka se izlila preko dela grada

Olujni jugo koje je duvao na području Splitsko-dalmatinske županije izazvao je obrušavanje drveća na DC8 i lokalnim putevima, a nekoliko grana drveća palo je i na vozila na području grada Splita.

Od 13.00 sati voda je počela da prodire u podrume kuća i poslovnih prostora na području Omiša, Segeta i Kaštel Sućurca.

U Omišu se reka Cetina izlila preko dela grada - Punta, Smokvica, deo Prika. Put Omiš-Kučiće zatvoren je od 14.45 sati.

Zatvoreni putevi

Slično je bilo i u Primorsko-goranskoj županiji, gde je tokom dana na području Rijeke i okoline olujni vetar lomio stabla. Na licu mesta su bili vatrogasci JVP Rijeka, povređenih nije bilo.

Zbog nevremena obustavljaju se trajektne linije. Put A6 između čvorova Delnica i Kikovica otvoren je samo za putnička vozila.

Zbog olujnog vjetra, autoput A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnica i Kikovica otvoren je samo za putnička vozila.

Sneg u Gorskom kotaru

"U većem delu zemlje kolovozi su mokri i klizavi. U Gorskom kotaru povremeno pada sneg.

Ponegde ima i magle. Na primorju su jake oluje i nevreme. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije. Moguća su klizišta", upozoravaju iz HAK-a.

Poplava i u Sloveniji

Nevreme nije zaobišlo Sloveniju. U Piranu se danas otklanjaju posledice jutarnje izrazito visoke plime zbog koje je morska voda poplavila niži deo grada.

Voda je napravila štetu na prizemnim stanovima i lokalima, kao i na automobilima koje vlasnici nisu uklonili.

U slovenskim primorskim gradovima između 6 i 7 sati oglasile su se sirene koje su upozoravale stanovnike na opasnost od poplava zbog visoke plime.

I u Izoli je morska voda delimično poplavila puteve. U Kopru je more poplavilo niže delove obale, a tokom jutra su zbog šteta od jakog vetra morali da intervenišu i vatrogasci.

U Kopru danas je izmerena peta najviša visina mora od 1961. godine, saopštila je slovenska Agencija za okolinu, a prenosi novinska agencija STA.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track