POKRENUTA ISTRAGA PROTIV 17 OSUMNJIČENIH ZBOG PREVARE: Predstavljali se kao policajci i bankari, VARALI starije osobe u Hrvatskoj
Foto: Shutterstock, Ilustracija

POKRENUTA ISTRAGA PROTIV 17 OSUMNJIČENIH ZBOG PREVARE: Predstavljali se kao policajci i bankari, VARALI starije osobe u Hrvatskoj

Hrvatska -

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. (USKOK) je pokrenuo je istragu protiv 17 okrivljenih zbog osnovane sumnje da su počinili krivična dela zločinačkog udruženja i prevare u sastavu zločinačkog udruženja.

Istražni sudija u Zagrebu predložio je određivanje istražnog zatvora protiv 16 okrivljenih, dok se jedan od ranije nalazi u istražnom zatvoru u drugom predmetu.

Osnovano se sumnja da je, navodi USKOK, Romano Beganović u razdoblju od oktobra do 23. novembra 2022. u Zagrebu, isplanirao niz prevara te povezao ostale okrivljene i druge zasad nepoznate osobe u zajedničko delovanje, prenosi 24sata.hr.

Cilj im je bio pribavljanje znatne nepripadajuće materijalne koristi za sebe i druge na način da se ljudima starije životne dobi lažno predstavljaju kao policijski službenici koji vode istragu protiv radnika banke zbog stavljanja u opticaj falsifikovanih novčanica na njihovu štetu te ujedno osiguravaju zlatni nakit koji poseduju.

Realizacijom planiranog delovanja rukovodio je Beganović koji je davao upute delu ostalih okrivljenih koji su prema opisanom scenariju najpre iz pozivnih centara telefonski pozivali starije osobe te su se predstavljali kao policijski službenici koji rade na zaštiti njihove imovine.

Potom su im neistinito predočavali da je, zbog sumnje da kod sebe ili na računu u banci imaju falsifikovane novčanice, potrebno da policijski službenik proveri novac i izda im potvrdu s kojom mogu u FINI krivotvoreni novac zameniti za pravi. Takođe su im neistinito predočavali da će policijski službenik ujedno osigurati njihov zlatni nakit.

Nakon što bi im pozivani poverovali te im otkrili koji iznos novca imaju i koliko zlatnog nakita poseduju, prema uputstvima koje im je davao prvookrivljeni lično ili posredstvom suokrivljenika, na njihove adrese su odlazili sedmorica ostalih okrivljenih koristeći se vozilima koja je Beganović prethodno obezbedio u tu svrhu. Potom su, na ime navodnog pregleda, od starijih osoba uzimali novac i zlatni nakit te ga, navodi USKOK, predavali Beganoviću koji ga je, shodno njihovim ulogama međusobno delio.

Na opisani način okrivljeni su na štetu većeg broja osoba pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 172.365 evra.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track