Najnovije vesti

OVO JE IVAN KOJI JE PREGAZIO POLICAJCA (20) U SPLITU: Policija pronašla golf, jezivi detalji užasa "doslovno ga je POMEO" (FOTO)
Foto: PU splitsko-dalmatinska, Printscreen Twitter

PRETI MU ROBIJA

OVO JE IVAN KOJI JE PREGAZIO POLICAJCA (20) U SPLITU: Policija pronašla golf, jezivi detalji užasa "doslovno ga je POMEO" (FOTO)

Hrvatska

Splitska policija u sredu je pronašla crni Golf 7 kojim je vozač noćas naleteo na mladog policajca i naneo mu teške povrede, a potom i pobegao.

Policija je saopštila, da iz do sada utvrđenih činjenica osoba koja se dovodi u vezu s ovim događajem kao osumnjičeni je Ivan Božić (29).

- U ovom trenutku policijski službenici preduzimaju intenzivne mere traganja za osobom. Molimo građane ukoliko uoče muškarca s fotografije da mu ne prilaze, već o tome odmah obaveste policiju na broj 192. Ukoliko raspolažete s informacijama o osobi ili imate saznanja gdje bi se isti mogao nalaziti molimo da o tome odmah obavestite policiju na broj 192 - navodi policija.

policajac
foto: PU splitsko-dalmatinska

Policajac je teško stradao u noći na sredu, oko 00:50 sati, kada je na njega naleteo divljak u crnom golfu 'sedmici', pomevši ga s puta. Sve se odvijalo u Ulici Domovinskog rata u Splitu gdje je 20-godišnji policajac, koji je praktično tek ušao u službu, dobio zadatak redovne kontrole saobraćaja.

Video je 'golf' kako krivuda cestom izdavši naredbu vozaču da se zaustavi, međutim on se na to oglušio. Zapravo, nije ni usporio niti pokušao zaobići policijskog službenika nego ga je u punoj brzini doslovno pomeo. Odbacio ga desetak metara na policijski kombi i pločnik zadavši mu teške povrede, a za njegov život se, u trenucima pisanja ovog teksta, bore lekari Jedinice intenzivnog lečenja splitske bolnice.

Njegovo stanje je teško, ali je stabilno i tokom dana nije bio priključen na respiratorne aparate. Ima povrede više organskih sistema uključujući oštećenje bubrega, povrede prsnog koša, glave i napuknuće šest rebara, kao i brojne hematome i oderotine po koži. Vozač golfa je dao po gasu i pobegao, a u PU splitsko-dalmatinskoj krenuli su u opsežno kriminalističko istraživanje i potragu za počiniocem ovog kaznenog dela.

Naime, prema važećem Kaznenom zakonu, vozač bi se mogao teretiti za teško ubistvo u pokušaju. Dodatan teret u kvalifikaciji kaznenog dela jeste što je njegova žrtva službeno lice koje je obavljalo službenu dužnost, a vozaču u prilog ne ide ni činjenica da je pobegao s mesta nesreće ne pruživši pomoć unesrećenoj osobi. Mogao bi dobiti minimalno deset godina zatvora, pa čak i dugotrajnu 'robiju' u trajanju od 40 godina.

Ovaj strašni slučaj na noge je digao celu policijsku stanicu, a objavili su i fotografije crnog golfa koji je snimljen netom prije nego je pokosio nesretnog mladića. Snimci su nastali tokom njegovog prolaska kroz raskrsnicu Ulice Slobode i Ulice Domovinskog rata, svega 150 metara od mesta gde je stajalo policijsko vozilo u kontroli prometa. Vozač se kretao iz smera centra Splita u smeru severa, odnosno izlaska iz grada.

O svemu se oglasio i Sindikat policije Hrvatske (SPH) oštro osuđujući ovaj bešćutni napad na policijskog službenika.

- SPH uporno upozorava da su kazne za napade na policijske službenike preblage i nemaju željeni preventivni učinak, kako bi se dodatno smanjio broj takvih napada. Ponovno apeliramo na pooštravanje kazni za napad na policijske službenike. Također, napadi motornim vozilom poput ovog trebaju se kvalifikovati kao pokušaj ubistva, na što ukazuju i težine povreda. Povređenom kolegi želimo brz oporavak, a policijskim službenicima koji sprovode kriminalističko istraživanje da pronađu počinioca u što kraćem roku. Takođe, molimo svedoke očevice ovog napada, ako postoje, da se jave Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj s informacijama kojima raspolažu – apelovali su iz SPH-a.

Hitna pomoć je, dodajmo, u roku od par minuta bila na mestu nesreće i kako se saznaje, u trenutku njihovog dolaska, mladi policajac je bio pri svesti.

- Lekari mu pružaju pomoć i nadamo se da će se naš kolega oporaviti. Ima povrede opasne po život. Preduzimamo sve mere kako bismo utvrdili identitet počinioca – kazala je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske, Antonela Lolić.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja