HRVATSKA DOBILA JOŠ DVA AMERIČKA HELIKOPTERA BLEK HOK: Letelice u Zagreb prebacio C-17!
Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

zamena ruske tehnike

HRVATSKA DOBILA JOŠ DVA AMERIČKA HELIKOPTERA BLEK HOK: Letelice u Zagreb prebacio C-17!

Hrvatska -

Transportnim avionim C-17 vazduhoplovstva SAD na azgrebački aerodrom doprmeljena su dva američka transportna helikoptera UH-60 Blek hok. Prva dva koja su isporučena pre nekoliko meseci bila su donacija, a nova dva kupila je Hrvatska, a vrednost posla bila je 85 miliona dolara.

Osim za vojne zadatke, helikpteri će se koristiti i za traganje i spasavanje, pomoć civilima, gašenju požara i medicinski prevoz.

Inače helikopteri su nabavljeni u skladu sa projektom opremanja Oružanih snaga Hrvatske vojske zapadnom tehnologijom koji je započet u decembru 2018. godine.

"Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo osim što je bogatije za još dva Bllek Hoka značajno će ubrzati rad u svim svojim zadacima. Svi naši piloti imaju preko 200 sati na Blek Hoku i naravno da ćemo dalje ići u pravcu zajedničke auradnje sa zamjnom svega onoga što imamo iz sovjetske proizvodnje", rekao je ministar odbrane Mario Banožić, piše HRT.

"Idemo u zamenu svega ono što nam je na teret, to smo i definiisali u našem dugoročnom planu koji će uskoro biti u saboru", dodao je on

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track