PET SRUŠENIH AMERIČKIH BOMBARDERA PRONAĐENO NA DNU JADRANA: Otkriće može da reši tajnu staru 80 godina
Foto: Printscreen YouTube

leteće tvrđave

PET SRUŠENIH AMERIČKIH BOMBARDERA PRONAĐENO NA DNU JADRANA: Otkriće može da reši tajnu staru 80 godina

Hrvatska -

Istraživački tim sa Univerziteta Delaver i Pentagon otkrili su pet američkih bombardera B-24 Liberator koji su se srušili u Jadransko more pre skoro 80 godina.

Avioni, koje su koristile američke i britanske vazdušne snage tokom Drugog svetskog rata, srušili su se u more između Italije i Hrvatske i verovatno su oštećeni u sukobu. Nagađa se da su bombarderi možda pripadali 15. brigadi vazduhoplovnih snaga, sa sedištem u Fogi, u Italiji, koja je obavljala misije bombardovanja širom južne Evrope.

Pronalaženje aviona pomoći će da se konačno otkriju okolnosti nestanka 23 avijatičara koji se skoro 80 godina vode kao „nestali u akciji“.

Zanimljivo je da je bombardere tokom dvonedeljne misije u avgustu pronašao tim ljudi u kojem su bili hrvatski arheolozi, naučnici, ronioci i vojno osoblje koje je pomoglo u potrazi.

Takođe tokom potrage korišćeno je autonomno podvodno vozilo. Reč je o robotima u vidu torpeda koji su, kako se piše, sonarom pročešljali dno Jadranskog mora u potrazi za mogućim olupinama aviona, sličan uređaj korišćen je 2014. godine prilikom traženja nestalog leta 370 Malaisia Airlinesa.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track