PRONAĐENI SVI DELOVI SRUŠENOG MIGA: Nađena i crna kutija, olupina aviona prebačena u Zagreb radi istrage
Foto: Printscreen YouTube

srušio se na podruČje papuka

PRONAĐENI SVI DELOVI SRUŠENOG MIGA: Nađena i crna kutija, olupina aviona prebačena u Zagreb radi istrage

Hrvatska -

Dva dana posle nesreće u kojoj se u papučkoj šumi kod mjesta Voćin srušio MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, službe na terenu prikupile su sve delove aviona koji će danas kasno poslepodne biti prevezeni za Zagreb, radi detaljnog pregleda u sklopu istrage.

Prije nego što je olupina, u konkretnom slučaju rep aviona u kojem se nalazi i crna kutija, stavljena na vojnu "labudicu", vojska je omogućila predstavnicima medija snimanje olupina, koju su još u sredu izvukli iz šume, odnosno s lokacije na kojoj se avion srušio.

„U ova dva dana smo pronašli sve delove aviona, i jedan koji su koristili pilotima da se katapultiraju i jedan koji su pali po šumi, pri kraju smo njihova utovara u kamion i prevoz u Zagrebu“, rekao je brigadni general Ivan Turkalj.

Turkalj ne želi da ulazi u detalje oko crne kutije, a o postupku pilota koji su avion usmjerili na Papuk i u šumu, dakle izvan naseljenog područja, rekao je da je to "njihov osnovni zadactak u takvim situacijama".

„Oni su za to obučeni, istreni i to su uradili“, istakao je Turkalj.

Avion je, inače, pao oko 2 km od prvih naseljenih kuća u Voćinu. Obojica pilota, pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan, preživela su pad aviona pa su vrlo brzo nakon nesreće zbrinuti i prebačeni u zagrebački KBC Sveti Duh.

Jedan od njih je još u sredu ujutro otpušten iz bolnice, dok je drugi podvrgnut operativnom zahvatu zbog ozleda koje je pretrpeo prilikom katapultiranja iz aviona.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track