ZBOG NAPADA RUSIJE NA UKRAJINU I PADA BESPILOTE LETELICE NA ZAGREB HRVATSKA KUPUJE PVO SISTEM MISTRAL: Vlada na sednici odlučila
Foto: Printscreen/YouTube, Shutterstock, Ilustracija

Hitna nabavka

ZBOG NAPADA RUSIJE NA UKRAJINU I PADA BESPILOTE LETELICE NA ZAGREB HRVATSKA KUPUJE PVO SISTEM MISTRAL: Vlada na sednici odlučila

Hrvatska -

Radi hitne nabave raketnog sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa od Francuske, Vlada je na sednici u petak donela odluku o preraspodeli proračunskih sredstava za ovu godinu i dala suglasnost MORH-u za preuzimanje obveza na teret proračuna u periodu od 2024. do 2026.

“Okolnosti koje su se dogodile agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu i pad besposadne letelice u Zagrebu ukazale su kako je nužno i neophodno prilagoditi prioritete i planove opremanja Hrvatske vojske. Stoga je nabavka raketnog sistema protivvazdušne odbrane malog dometa postavljen kao najviši prioritet opremanja u kratkoročnom periodu”, objasnio je odluke ministar odbrane Mario Banožić.

Francuska je u okviru implementacije Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva, Političke deklaracije potpisane krajem novembra prošle godine, ponudila Hrvatskoj jačanje saradnje u odbrambenim pitanjima i “nastavno na program nabave borbenih aviona Rafale, odobrila i donaciju lansera sistema kratkog dometa originalnog proizvođača MBDA France, za zaštitu vazduhoplovne baze u kojoj će se nalaziti avioni Rafale”.

“U skladu s potrebama, OS RH iskazale su zahtev za prioritetnom nabavkom lansera sistema kratkog dometa Mistral i raketa Mistral 3. Navedena nabavka je hitna i neodgodiva mera koja je dugoročno bezbednosno i odbrambeno važna za Hrvatsku “, naglasio je Banožić.

Nabavka obuhvata isporuku raketa Mistral 3 i lansera sistema kratkog dometa s najnovijom termalnom kamerom, sistemom za šifrovanu elektroničku identifikaciju ciljeva i kompletom za koordinaciju komandovanja i upravljanja. Osiguran je i paket integrirane logističke podrške, obuka osoblja i tehničku podršku proizvođača.

Ovaj sistem se jednostavno se integriše s MBDA sisistemom srednjeg dometa vertikalnog lansera MICA koji koristi iste rakete kao avioni Rafale, čime se pojednostavljuje logistička i operativna podrška te održavanje, istakao je ministar.

“Avionima Rafale i zemaljskim sisitemom Mistral će se ostvariti već proverena integracija sisitema PVO kroz jedinstvenost načela uptrebe i održivosti”, dodao je.

“Ponuda za nabavu raketnog sistema PVO kratkog dometa za sklapanje ugovora iznosi 53.850.000 evra sa otplatnim rokom od pet godina, a obveze Ministarstva odbrane uključuju i ekonomsko povećanje cena i porez na dodanu vrednost tako da ukupne obveze Ministarstva iznose 71.957.138 evra”, naveo je ministar.

Kurir.rs/Radio Banovina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track