ARHEOLOŠKA SENZACIJA U SPLITU: Pronađeni skriveni stubovi ispod betona i maltera u Dioklecijanovoj palati!
Foto: Shutterstock

Deo muzeja grada

ARHEOLOŠKA SENZACIJA U SPLITU: Pronađeni skriveni stubovi ispod betona i maltera u Dioklecijanovoj palati!

Hrvatska -

Arheološka senzacija u Splitu. Antički stubovi iz vremena rimskog cara Dioklecijana koji su vekovima bili skriveni od pogleda javnosti i koji su bili skriveni u tonama kamena i maltera, u sklopu naknadno dograđenih zidova, ugledali su svetlo dana.

Upućeni kažu da je u pitanju prava arheološka seznacija. Jednom kada radovi na ovoj lokaciji budu završeni ukloniće se celi zid, ukloniće se pod, kako bi se dobio sasvim novi pogled na Dioklecijanovu palatu,

Silčni su onima kojima se danas divimo na Peristilu, a biće predstavljeni javnosti kao deo Muzeja grada.

Rekontruirsna antička lođa tek je deo obnove jugoistočnog kvadranta Dioklecijanove palate s kojom se krenulo nakon decenija zahtevnih priprema.

"To je zapravo za Splićane episkopij Splita, od sedmog veka, to je izvod iz matične knjige rođenih grada. I sedište dakako prvog cara Dioklecijana, njegove najintimnije prostorije", kaže Radoslav Bužančić, iz Konzervatorskog odela Split.

Istraživanja su bila zaustavljena pre pola veka zbog problema sa statikom zgrada iznad Podruma. Dio tog problema sada je rešen.

Šareno ruho najpoznatijeg splitskog spomenika: ''Pomalo se i raspada pa smo htjeli nekako to popuniti i naglasiti da se može, da bi se trebalo popraviti".

Dioklecijanova Palata
foto: Shutterstock

"Povezaćemo više prostora unutar grada upravo preko podruma i otvorićemo više toga prema gradu upravo preko ovih prostora koji se onda spajaju na srednjovekovne da bismo onda došli do nekih novih etaža", kaže Branka Brekalo, v.d. direktorka Muzeja Grada Splita

Podrumi Dioklecijanove palate prostiru se pedeset dvorana, ukupno preko sedam hiljada kvadratnih metara. Iako je istraživanje počelo 1955. godine još je dvadeset pet posto tih dvorana zatrpano. Ali uskoro se kreće sa istraživanjima.

"U komu se nalazi upisana genetska istorija Splita od Dioklecijanove palate do praktički današnjih dana. Ono šta je najveće blago to je što ćemo naraštajima arheologa omogućiti da sloj po sloj dođu do onih podataka o kojima nam izvori i istorija ćute", kaže Bužančić.

Pritom nema sumnje da će naići na brojna iznenađenja koja Palata već sedamanest vekova skriva.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track