RASPLIĆE SE MISTERIJA JEDNOG OD NAJOKRUTNIJIH ZLOČINA U SLOVENIJI: Ključni dokazi vode do Hrvata?
Foto: Shutterstock

četvorostruko ubistvo

RASPLIĆE SE MISTERIJA JEDNOG OD NAJOKRUTNIJIH ZLOČINA U SLOVENIJI: Ključni dokazi vode do Hrvata?

Hrvatska -

Jedan od najintrigantnijih zločina u Sloveniji, četvorostruko ubistvo u mestu Tekačevo kod Rogaške Slatine, sada se dovodi u vezu sa hrvatskim državljaninom Mladenom Fabijanićem (56).

Kako prenosi portal 24ur.com, tužilaštvo Celje podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Fabijanića kao navodnog pomagača Kristjana Kamenika (48).

Fabijanić je već bio „meta“ prikrivenih istražnih radnji i drugih istražnih radnji koje su se pre izvesnog vremena sprovodile u Hrvatskoj. Reč je o osumnjičenom kome je više puta suđeno za krivična dela, a više puta je i osuđivano. Prema pisanju slovenačkih medija, krunski dokaz koji ga dovode u vezu sa četvorostrukim ubistvom je njegov DNK profil, koji je dobijen razmjenom slovenačkih i hrvatskih istražitelja. Tužilaštvo sada vodi istragu protiv njega zbog sumnje da je sa Kamenikom počinio četvorostruko ubistvo.

Reč je o biološkim tragovima koji su pronađeni na maskirnoj kapi i crnom puloveru nedaleko od mesta ubistva u voćnjaku, a pronađeno je i nekoliko dlaka. To je potvrdila i Simona Kuzman Razgoršek, okružni državni tužilac u Celju. Kamuflažna kapa je napravljena od pulover rukava sa prorezima za oči.

Zločin za koji je Mladen Fabijanić sada osumnjičen kao saučesnik dogodio se 5. marta 1997. godine i potresao je Sloveniju. Mladić koji je radio za porodicu Poharc, koji je radio u njihovom voćnjaku, pokucao je na vrata nakon što nije našao nikoga. Ali pošto nije bilo ni traga ni glasa od njegovih domaćina, uzeo je kvaku i gurnuo ulazna vrata. Na dnu hodnika ležao je krvavi ženski leš. Otrčao je do najbližeg komšije i viknuo: „Zovite doktora!“

Ubrzo se saznalo da su prethodnog popodneva ubijeni supružnici Frančiška (73) i Štefan Poharc (75) i njihovi stanari Helena Krošlin (36) i njena ćerka Veronika (17). Iz kuće je navodno nestao novac koji je Frančiška dobila kao odštetu kada je ostala invalid u saobraćajnoj nesreći. Policija je na tavanu kuće pronašla i gomilu oružja, a spekulisalo se da se Štefan Poharc bavio švercom.

Nakon ulaska u ‘Kuću strave’, kako su je nazvali slovenački mediji, kriminalisti su snimili tela, a snimak je emitovan na suđenju Kameniku. Kamera se najduže zadržala na Frančišku. Pored rupa od metaka, imala je veliku ranu na glavi koju je mogla zadobiti da je prilikom pada udarila glavom o radijator.

U slučaju Veronike, koja je ubijena u kuhinji, patologa je tokom obdukcije najviše iznenadila mala ulazna prostrelna rana na njenom čelu, neposredno ispod temena. Iz ovoga je zaključio da je verovatno pogođena iz neposredne blizine.

Žrtva je pronađena u uglu kuhinje, nagurana u stolicu i klupu. Poharcu, koji je ubijen u podrumu salaša, ruke su mu bile vezane na leđima, a Helenino telo je bačeno među gajbe sa jabukama.

Policajci su na mestu zločina pronašli samo nekoliko tragova. Među njima su tragovi Nike patika. Nekoliko nedelja kasnije, Kristijan Kamenik je priveden na benzinskoj pumpi.

Inače, godinama se spekulisalo da bi saučesnik u tom ubistvu mogao biti hrvatski državljanin, a pisalo je čak i da bi kapa mogla da pripada hrvatskom državljaninu od oko 50 godina. Sada se to konkretiziralo nakon što je tužilaštvo Celje podnijelo zahtjev za sprovođenje istrage protiv Mladena Fabijanića kao osobe koja je učestvovala u četvorostrukom ubistvu kod Rogaške Slatine. Prema pisanju slovenačkih medija, Fabijanić je već osuđen i u vreme ubistva je živeo u Hrvatskoj.

Kako se saznaje, on navodno ima alibi da je u vreme ubistva služio zatvorsku kaznu, ali da je na dan ubistva imao slobodan vikend. Prema nekim nezvaničnim informacijama, Fabijanić sada živi na ostrvu Pagu, prenosi Jutarnji list.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track