"RADNJA, KAFIĆ, PEKARA, CENT VIDEO NISAM": Hrvati U MUKAMA zbog prelaska iz kune u evro, pale i prve podvale LAŽNJAKA
Foto: Shutterstock

"RADNJA, KAFIĆ, PEKARA, CENT VIDEO NISAM": Hrvati U MUKAMA zbog prelaska iz kune u evro, pale i prve podvale LAŽNJAKA

Hrvatska -

Početkom 2023. godine, Hrvatska je zvanično postala članica evrozone.

Iako je s tehničke strane, kako su u novogodišnjoj noći potvrdili i hrvatski ministar financija Marko Primorac i guverner HNB-a Boris Vujčić, tranzicija Hrvatske iz kune u evre prošla bez poteškoća, pojedini građani ipak poslednjih dana nailaze na probleme.

Odgovarajući na pitanje "Kako ste se snašli s evrima danas?", Hrvati su na Redditu podelili poteškoće s kojima su se susreli. Ipak, bilo je i onih koji su nasmejali svojim odgovorima, prenosi Večernji list.

U nastavku su samo neki od komentara.

"Dogodilo se ono što smo skoro svi najavljivali, a vladajući su nas uporno uveravali da se neće dogoditi - dodatna poskupljenja gotovo svega". "Dajem kune, vraćaju mi kune. Radnja, kafić, radnja, kafić, pekara. Cent video nisam".

"Zeznuo sam se i potrošio sve kune i sad ne mogu da popijem kafu iz aparata u firmi jer još ne prima evre".

"Imam 150 kuna u evrima u obliku kovanica. Mogu ubit' nekog novčanikom".

"Likovi na putu su se ekspresno prebacili s 'imaš koju kunu?' na 'imaš koji cent?', baš mi je to bilo smešno". "Samo kartica".

"Nisam ništa trošio, u Novu ulazim štedljivo". "Bio oko 16 h u radnji, neka starija žena napravila gužvu jer je račun od 183 kune platila novčanicom od hiljadu. Rekli su joj da ne mogu vratiti toliko evra i morali su da joj traže kune. A ona se naljutila".

"Potrošio 20 kuna na hleb i mleko, ostalo preko kartice. Kasirke svaki put odahnule kada su videle da plaćam karticom".

Takođe, u Policijskoj stanici Nova Gradiška, u ponedeljak, u 17.20 sati, primljena je dojava da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavnici na području Opštine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 evra.

Policijski službenici nastavljaju dalji rad na pronalasku počinioca kaznenog dela prevare. Takođe je i u decembru 2022. godine, na području Slavonskog Broda, evidentiran slučaj plaćanja taxi usluge filmskim rekvizitom – novčanicom od 50 evra.

"Građani budite oprezni, te svaku evro novčanicu dobro pogledajte jer pojedinci koriste vreme prilagođavanja, te će nastojati da iskoriste priliku i „ubace“ lažnjak.

U slučaju sumnje u originalnost potrebno je odmah pozvati policiju", poručuju iz PU brodsko-posavske.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track