U Hrvatskoj u protekla 24 časa od korone umrlo 8 osoba! Za mesec dana broja se popela na 50
Foto: Shutterstock

Pandemija

U Hrvatskoj u protekla 24 časa od korone umrlo 8 osoba! Za mesec dana broja se popela na 50

Hrvatska -

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 385 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a broj aktivnih slučajeva danas je 2.375, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Umrlo je osam ljudi, čime je ukupan broj porastao na 50 u proteklih pet dana.

Hrvatsku ovu sezonu, baš kao i Sloveniju, karakteriše rani i jak porast obolelih od gripa. Sezona infekcija respiratornim sincicijalnim virusom (RSV) takođe je jača nego prethodnih godina.

U sedmici do 24. decembra prošle godine u Hrvatskoj je potvrđeno ukupno 1.759 slučajeva gripa, saopštio je HZJZ. To je više nego duplo više nego prethodne nedelje, kada je potvrđeno 716.

Najviše obolelih od gripa na sto hiljada stanovnika imale su Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Krapinsko-zagorska županija. Najviše obolelih je među decom predškolskog i školskog uzrasta, a najmanje među osobama preko 65 godina.

Lekari u Hrvatskoj upozoravaju da će se broj respiratornih oboljenja po završetku praznika samo povećati.

„Broj obolelih od Kovid-19 se stabilizovao, a njeno veličanstvo korona se malo povukla, tako da su svi ostali respiratorni patogeni našli mesto – streptokoki, respiratorni sincicijalni virus, grip je u punom jeku“, rekao je on. Hrvatska televizija RTL rekla je u ponedeljak direktorka Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotič.

Ona je dodala da su očekivali porast broja infekcija, ali ne i da će se istovremeno pojaviti virus gripa, RSV i slični virusi.

Markotićeva narednih dana očekuje primetan porast broja zaraženih, zbog čega je posebno pozvala starije da se vakcinišu. Vakcina protiv gripa koju koristi Hrvatska takođe deluje protiv trenutno dominantnog soja gripa A/H1N1, ali koliko je efikasna protiv drugih sojeva znaće se na kraju sezone gripa.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track