UŽASAN VANDALIZAM U VUKOVARU: Na pravoslavnom groblju na Božić porušenici spomenici!
Foto: Profimedia

UŽASAN VANDALIZAM U VUKOVARU: Na pravoslavnom groblju na Božić porušenici spomenici!

Hrvatska -

Stanovnici Vukovara koje redovno posećuju spomenike svojih predaka na starom pravoslavnom groblju u Vukovaru primetili su da je nekoliko nadgrobnih spomenika oskrnavljeno i porušeno, prenose mediji.

Predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Dejan Drakulić, vukovarski sveštenik Saša Kuzmanović i zamenik gradonačelnika Vukovara i predsednik gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar u ponedeljak, 9. januara, posetili su, uz prisustvu policije, navedeno groblje sa željom da počinilac što pre bude pronađen.

- Danas smo ovde došli na pravoslavno groblje gde je po saznanjima naših sugrađanki tri ili četiri spomenika nasilno porušeno. Međutim, kada smo došli videli smo da je to u pitanju desetak spomenika. To je već treći vandalski događaj unazad dva do tri meseca koji se dešava na našem starom pravoslavnom groblju u gradu Vukovaru. Slučaj smo prijavili policiji, očekujemo stručne ljude koji će to sve da pregledaju i, ako je moguće, uoče nekakve tragove.

Vukovar, Dvojezične Table, ćirilična Tabla
foto: Fonet

Ovaj vandalski čin koji sigurno nije dobronameran, desio se između petog i šestog januara, upravo pred Božić. Verujemo da je to napravljeno od lica koji ne znaju šta čine i koju poruku mogu poslati sa ovakvim činom - izjavio je zamenik gradonačelnika grada Vukovara i predsednik gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar.

Jasna je poruka počinilaca s obzirom na to u kojem periodu je počinjen ovaj vandalski čin, jer su pravoslavni vernici upravo tih dana proslavljali najradosniji hrišćanski praznik Božić koji poziva na ljubav, razumevanje i poštovanje, naveo je predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić.

- Ovo je nešto neprihvatljivo, loša poruka zajednici i ne možemo da razumemo nikoga ko takve stvari radi, bez obzira koje je nacionalnosti ili veroispovesti. To je posebna poruka s obzirom da se desilo na datume kada pravoslavni vernici proslavljaju Badnji dan i Božić, ali moramo biti sabrani, sačekati da policija odradi svoj posao i na nama je dalje da nastojimo te spomenike da obnovimo. U saradnji sa gradskom firmom Komunalcem potrudićemo se da vidimo na koji način i kojim sredstvima će se porušeni spomenici obnoviti i vratiti u pređašnje stanje, jer je to za nas izuzetno važno. To je istorija našeg naroda i upravo kada želite da upoznate neko mesto odete na groblje i vidite koji su tu ljudi živeli i u kom periodu - zaključio je Drakulić, prenosi portal "Srbi.hr".

Podsetimo, samo desetak dana ranije, Srbi u Vukovaru su, verovatno kao "poklon za Novu godinu" dobili od suseda Hrvata ukidanje Ćirilice kao službenog pisma.

Kako je naveo "Večernji list", ovo je odlučeno u skladu sa rezultatima popisa stanovništva koji su pokazali da u Vukovaru sada živi 29.73 odsto Srba, odnosno manje od trećine ukupnog broja stanovnika.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track