USTAŠKI DERNEK U BAŠKIM VODAMA: Prvo SRBE POKLALI pa im oteli imovinu, a sad kliču Jasenovcu, Paveliću i Luburiću!
Foto: Printskrin / You Tube

USTAŠKI DERNEK U BAŠKIM VODAMA: Prvo SRBE POKLALI pa im oteli imovinu, a sad kliču Jasenovcu, Paveliću i Luburiću!

Hrvatska -

Baške Vode, mesto koje je u centru skandala zbog snimka ustaškog slavlja u jednom hotelu, je 1991. godine bilo poprište otimačine srpske imovine - pre svega odmarališta i hotela.

Objekat u kom je nastao snimak je danas u vlasništvu HDZ-ove opštine. Gosti su pevali "Jasenovac i Gradišku Staru", pesmu koja slavi ustaške pokolje Srba u Drugom svetskom ratu.

Mladić koji na početku snimka u ekstazi baca tanjir o pod sin je poslanika HDZ-a.

Beogradsko preduzeće "Mladost-turist" je godinama pokušavalo da povrati odmaralište u Baškoj Vodi, koje je Hrvatska konfiskovala još 1991. godine.

Preduzeće je 2018. godine oslobođeno obaveze plaćanja 150.000 evra Hrvatskoj i "Hotelima Baška Voda" na ime sudskih troškova za postupak koji je izgubilo pred sudom u Makarskoj, 2009. Tu odluku u ponovljenom postupku doneo je Privredni sud u Beogradu.

Skoro deceniju posle donošenja pravosnažne i izvršne presude, "Hoteli Baška Voda" i Hrvatska pokušali su da naplate troškove postupka. Prvobitna presuda Privrednog suda bila je u korist Zagreba, što je značilo da beogradska firma, koja je ostala bez vrednog odmarališta, mora da plati i enormne dugove.

U postupku po žalbi, Privredni sud je tada odbio hrvatski predlog za priznanje sudske presude, uz obrazloženje da je suprotan domaćem javnom poretku.

Kako su tada konstatovali, odluka čije se priznanje traži doneta je na osnovu stava da se Sporazum o pitanjima sukcesije ne može primenjivati neposredno i bez zaključenja posebnog bilateralnog ugovora, dok, nasuprot tome, sudovi u Srbiji Sporazum o sukcesiji primenjuju neposredno, štiteći imovinu lica sa teritorije Hrvatske.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track