JAHTA PUTINOVOG OLIGARHA ALIŠERA USMANOVA MISTERIOZNO SE IZGUBILA SA MURTERA: Pre 3 meseca nestala prava, a pojavila se slična!
Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia, FOCKE STRANGMANN / AFP / Profimedia

otkrivena prevara

JAHTA PUTINOVOG OLIGARHA ALIŠERA USMANOVA MISTERIOZNO SE IZGUBILA SA MURTERA: Pre 3 meseca nestala prava, a pojavila se slična!

Hrvatska -

Jahta "Irina VU koja je u vlasništvu ruskih oligarha bliskih Vladimiru Putinu, Ališera Usmanova i njegove žene Irina, je zbog sankcija Evropske unije, SAD i Velike Britanija, koja se nalazila na suvom doku na ostrvu Murter u Hrvatskoj je ukradena.

Naime, kako pišu portali RTL i Slobodna Dalmacija jahta je ukradena pod velom noći sa suvog veza iz marine Betina na ostrvu Murter i to još pre tri meseca, a u luku je zatim uplovila identična jahta.

Ono što je poznato za sad Irina VU trenutno se nalazi u turskoj marini Didim na Egejskom moru.

Hrvatsko Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture tek ove nedelje saznali su za ovu bizarmu krađu i bezbednosni propust, zbog čega će biti izdata poternica

Potpredsednik hrvatske Vlade Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak u Ninu da se još utvrđuju okolnosti u kojima je pre tri meseca iz marine u Betini nestala blokirana jahta. U marini Betina, gdje se nalazila od blokade, vlada zavet ćutanja. Iz lučke kapetanije uveravaju kako je preduzeto sve što je bilo potrebno.

Ali kako nezvanično saznaje RTL, priča je potpuno drukčija.

Jahta se iz Betine zaputila prema Dubrovniku gde je regularno prošla lučku kapetaniju, carinu i na kraju graničnu policiju. Sankcije baš nigde u sisitemu nisu bile zavedene pa su sve službe za izlazak jahte iz teritorijalnih voda dale zeleno svetlo, tvrdi RTL.

Prvi čovek poverenstva za kontrolu sankcija prst upire u posadu.

"Prema saznanjima koja imamo iz Ministarstva mora, komandant broda bio je obavešten. Prema tome, smene koje su upravljale tim brodom sasvim sigurno su bile obaveštene da je reč o zamrznutoj mirovini", rekao je Frano Matušić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske.

Kako saznaje RTL, svi članovi posade hrvatski su državljani i sada im preti pet godina zatvora. Ko su oni sada istražuje i SOA.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija/RTL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track