KRAKEN VERZIJA KORONA VIRUSA SE BRZO ŠIRI HRVATSKOM: Veoma zarazan, ne uzrokuje tešku kliničku sliku, a ovo su simptomi!
Foto: Shutterstock

Podsoj omikrona

KRAKEN VERZIJA KORONA VIRUSA SE BRZO ŠIRI HRVATSKOM: Veoma zarazan, ne uzrokuje tešku kliničku sliku, a ovo su simptomi!

Hrvatska -

U Hrvatskoj je potvrđeno 12 slučajeva kraken korone, odnosno podvarijante omikrona XBB.1.5, koja je trenutno u ekspanziji", rekla je za Jutarnji list dr. Dijana Majer, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Reč je o vrlo zaraznoj varijanti korone koja se brzo širi, čak dvostruko brže nego, na primer, BA.5, ali srećom, ne uzrokuje težu kliničku sliku. Uglavnom se radi o povišenoj temperaturi, slabosti, grlobolji, kijanju, pojačanom curenju nosa, glavobolju, bolu u kostima...

Upravo zato što se ta varijanta omikrona lako širi, u kratkom vremenu postala je dominanta na američkom kontinentu, a zatim je krenula u "pohod" po Evropi. Kraken je inače nastao u Americi spajanjem dva različita soja omikrona. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ističe kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći uticaj na broj obolelih od kovida-19 u Evropskoj uniji.

Prvi slučajevi u Hrvatsku.

Prvi slučajevi, pojavili su se među obolelima u januaru 2023, a očekuje se da će broj zaraženih krakenom brzo rasti, s obzirom na njegov potencijal zaražavanja. Naučnici kažu kako je XBB.1.5 jednako dobar u izbegavanju antitela postignutih vakcinacijom i ranijim preboljenjem, kao i varijante XBB i XBB.1, koje se dosad smatralo najinvazivnijim sojevima.

Poenta je u tome da varijanta XBB.1.5 ima mutaciju koja omogućuje da se čvršće veže za stanicu, što joj daje prednost za bržu infekciju. Prema dosad poznatim podacima, naučnici su uspjli identifikovati više od 75 varijanti kovida-19 od početka pandemije, koja je počela pre pune tri godine.

"Od 341 pozitivnog na kovid-19, čiji su se uzorci analizirali njih 12 imalo je kraken varijantu virusa, ili njih 3,5 posto. Očekujemo da će se taj broj u narednim nedeljama brzo povećavati, s obzirom na potencijal širenja tog soja.

U svakom slučaju, radi se o osobama različite životnog doba, ali s komorbiditetom, odnosno drugim zdravstvenim problemima, što ih čini dodatno osetljivima na virus", objašnjava dr. Majer.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track