PLENKOVIĆ NASLEDIO 80.000 EVRA, NJEGOV RIVAL KUĆU U CRNOJ GORI, A PENAVA ORANICE I VINOGRADE OKO VUKOVARA: Imovinska karta
Foto: EPA / Stéphanie Lecocq

bogat, bogatiji, najbogatiji

PLENKOVIĆ NASLEDIO 80.000 EVRA, NJEGOV RIVAL KUĆU U CRNOJ GORI, A PENAVA ORANICE I VINOGRADE OKO VUKOVARA: Imovinska karta

Hrvatska -

Zagrebački Jutarnji list bavio se novinama u imovinskim kartama napojznatijih hrvatskih političara kako onih na vlasti, tako i u opoziciji i otkrili da u 2022. su nasledili značajnu imovinu.

Andrej Plenković

Premijer hrvatske vlade i lider HDZ povećao je svoju imovinsku kartu. Naime u banci je za 80.000 evra uvećao svoju štednju sa 170.000 koliko je imao prošle godine, sad ta cifra iznosi 250.000 evra u ovoj godini. Kao je naveo štednja je uvećana ostvarivanjem prava na nasledstvo.

Njegova supruga inače poslanica u hrvatskom saboru za godinu dana je isto uvećala štednju za 11.000 evra koja je kako je Plenković naveo nasledila novac za koji je plaćen porez od 461,90 evra. Takođe Plenković je povećao i udeo vlasništva u nekretninama, naime poseduje i baštu od 25 kvadrata na ostrvu Hvar.

Peđa Grbin

Lider SDP i rival Andreja Plenkovića u 2023. bogatiji je za petinu vlasništva kuće sa okućnicom u Crnoj Gori i to u Baošičima kod Herceg Novog.

Ukupnu vrednost svog dela imovine Poreska uprava Crne Gore procenila je na više od 111.000 evra. Reč je o petini kuće s okućnicom od 2518 kvadratnih metara, kuće s okućnicom od 249 kvadratnih metara i desetini manje nekretnine od 40 kvadrata. Tu je i petina četiri šume ukupne površine nešto manje od 30.000 kvadratnij metara.

- Reč je o imovini koju sam nasledio od preminulog ujaka. Deo porodice je iz Crne Gore. Ujak je živeo u Puli i nasledio je imovinu od deda, a deda je to nasledio od svog oca. Na jednom delu nalazi se kuća koja je stradala u potresu 1979. i niti danas nije završena - pojašnjava Grbin.

Ivan Penava

Predsednik Domovinskog pokreta i gradonačelnika Vukovara. On je prijavio da mu je supruga u prošloj godini kupila vikendicu, vinograd i ogromne oranice u Vukovaru i Sotinu ukupne prijavljene vrednosti 84.100 evra.

Supruga vukovarskoga gradonačelnika radi u Borovu od 1. decembra 2002., a prijavio je da prima mesečnu platu od 748,52 vra. U imovinskoj kartici navodi da je sve stekla "kupovinom iz prihoda ostvarenih od nesamostalnog rada", odnosno od plare, a nema nikakvu ušteđevinu. To znači da je, prema Penavinu tumačenju, dala svojih 112 mesečnih plata za ovu imovinu.

Tako je Penavina supruga kupila vikendicu s pripadajućim zemljištem od 1902 kvadratna metra u Vukovaru u vrednosti od samo 3000 evra. Kupila je i vinograd u Vukovaru, 2241 kvadratni metar, po ceni od 2000 evra i ogromnu oranicu od 2,7 hektara vrednu 20.000 evra. Navodi i pet oranica ukupne površine šest hektara koje je kupila u Sotinu.

Penava je naknadno pojasnio imovinu svoje supruge. Naime, on kaže kako je krivo naveo da je to stekla kupovinom od prihoda ostvarenih od nesamostalnog rada, jer da su imovinu kupili zajednički od ušteđevine koju su imali, a koju su naveli u ranijoj kartici prošle godine. Supruga je, prema toj kartici, imala 40.000 evra koje je, pojašnjava Penava, stekla prodajom stana od pokojnog brata i kuće koju je nasledila od pokojne mame, a sam Penava u toj ranijoj kartici je imao 30.000 evra ušteđevine.

Miroslav Škoro

Bivši šef Domovinskog pokreta, predsednički i gradonačelnički kandidat Miroslav Škoro prošle godine počastio se novim automobilom, BMW sedmicom koji ga je koštao 85.000 evra. Popularni pevač i političar naveo je da godišnje od pevanja zaradi 100.000 evra.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track