ODMOR U HRVATSKOJ OVOG LETA SKUPLJI: Cene za 20 posto veće nego u 2022. Istra i Kvarner napopularniji
Foto: Shutterstock

turistička sezona

ODMOR U HRVATSKOJ OVOG LETA SKUPLJI: Cene za 20 posto veće nego u 2022. Istra i Kvarner napopularniji

Hrvatska -

Turistička sezona u Hrvatskoj još nije ni počela, ali je potražnja za luksuznim smeštajem već u punom jeku. Takođe postoji veliko interesovanje za iznajmljivanje apartmana i rezervisanje parcela u kampovima. I to uprkos činjenici da su cene za ovogodišnju turističku sezonu veće za oko 20 odsto nego prošle godine.

Rezervacije za iznajmljivanje luksuznih vila u punom su jeku od decembra, iako su cene za ovogodišnju turističku sezonu više za oko 20 odsto u odnosu na prošlu, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.

Cenovnike dnevnog kampovanja za ovu letnju sezonu objavili su i kampovi na hrvatskom primorju, gde će cene takođe biti za petinu veće.

Split
foto: Shutterstock

Najbrojniji zakupci luksuznih vila na hrvatskom primorju su Austrijanci, vraćaju se Britanci. U međuvremenu je deo Nemaca odlučio da ode u Grčku, a povećao se i broj rezervacija iz udaljenijih mesta, objasnila je za list agencija Mi Luksoria.

Mi Lukoria je jedna od tri najveće agencije specijalizovane za iznajmljivanje luksuznih vila. U svojoj ponudi ima više od 700 vila, a godišnje ugosti oko 20.000 gostiju iz inostranstva.

Vlasnica i direktorka agencije Ankica Ćaleta rekla je da gosti polovinu rezervacija naprave za sedam noćenja, dok Nemci u proseku ostaju duže, oko 10 dana. Od svih regija, gosti se najduže zadržavaju u Istri.

Nemci i Austrijanci najviše biraju Istru i Kvarner. Oni Evropljani koji u Hrvatsku lete avionom najčešće biraju aerodrom Split i smeštaj u vilama u Dalmaciji.

Kampovanje je za petinu skuplje

Na internet portalu Avtokampi.si, gde redovno prate ponudu kampova u Sloveniji i zemljama u okruženju, napominju da su cene kampovanja za dnevne goste i cene paušala u Hrvatskoj porasle za oko 20 odsto, piše onlajn portal Siol.net.

Cene paušala biće 300-500 evra više nego prošle godine, a za sezonski zakup parcele u kampovima biće potrebno u proseku izdvojiti 3500-4000 evra. Lokacija kampa, plac uz more, njegova opremljenost i veličina mogu povećati paušalnu cenu za nekoliko hiljada.

Urednik portala Avtokampi.si Klemen Hren objasnio je da su kampovi u posljednje dve godine odlučili da koriste hotelski sistem cenovnika i rezervacija. To znači da više ne objavljuju fiksne cenovnike za dnevne goste, već ih sistem prilagođava onlajn potražnji. Tako uprave kampova mogu menjati cene tokom sezone. Kod ranog bukinga cena je niža od bukiranja u poslednjem trenutku, kada može da poraste i do 30 odsto i više“, upozorio je Hren.

Kurir.rs/24ur/ Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track