PLENKOVIĆ O ZEMLJOTRESU NA KRKU: Nema ozbiljne štete! Vlada stoji na raspolaganju
Foto: EPA / Stéphanie Lecocq

4,8 po rihteru

PLENKOVIĆ O ZEMLJOTRESU NA KRKU: Nema ozbiljne štete! Vlada stoji na raspolaganju

Hrvatska -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da zasad nema dojava o ozbiljnim štetama od zemljotresa koji je jutros zabeležen na ostrvu Krk jačine 4,8 po Rihteru.

"Prema informacijama koje trenutno imamo, nema dojava o ozbiljnijim štetamama, a Vlada i sve službe stoje na raspolaganju, ukoliko to bude potrebno", rekao je Plenković u Zagrebu.

On je dodao da je o svemu razgvarao s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom.

Seizmološka služba Hrvatske saopštila je da je potres magnitude 4,8 zabeležen jutros u 10.47 s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku.

Zemljotres se osetio na širem području Kvarnera i Istre, ali i u središnjim delovima zemlje.

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da su naknadno zabeležena još dva slaba zemljotresa jačine između dva i tri po Rihteru.

On je za Večernji list rekao da je šire riječko, uz šire zagrebačko područje, u koje se ubraja i Banija, seizmički aktivno i ugroženo i to odmah posle južnog priobalja koje je najugroženije.

Upitan da li je zemljotres na Krku povezan s nedavnim podrhtavanjima u regionu, Kuk je odgovorio da se na širim prostorima manifestuje izraženija seizmička aktivnost.

"U tom kontekstu sve treba gledati. Dakle, svi ovi potresi i u Rumuniji proteklih dana i na našem području, oni nisu potpuno odvojeni i nezavisni u smislu manifestovanja seizmičnosti na širem regionalnom prostoru", rekao je Kuk.

On je dodao da to nije direktno povezano s potresima u Turskoj.

"Kada kažemo direktno mislimo da jedni direktno uzrokuju druge, ali zemljina kora je zatvoren sistem, energija i sile prenose se i u tom kontekstu nismo potpuno odvojeni od ostatka Evrope i Balkanskog poluostrva", zaključio je Kuk.

On je istakao da se zemljotresi ne mogu prognozirati.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track