SLJEDEĆI NIKAKO NIJE ISTO ŠTO I SLIJEDEĆI: Magistar hrvatskog jezika objašnjava razliku, i tvrdi da je ona VIŠESTRUKA
Foto: Shutterstock

gramatika

SLJEDEĆI NIKAKO NIJE ISTO ŠTO I SLIJEDEĆI: Magistar hrvatskog jezika objašnjava razliku, i tvrdi da je ona VIŠESTRUKA

Hrvatska -

Magistar hrvatskog jezika i književnosti Lobel Filipić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u emisiji Jezik i govor objasnio je razliku između reči sljedeći i slijedeći, a ona je, tvrdi, višestruka.

„Reč sljedeći je pridev, piše se s je i ć. Taj pridjev označava onoga koji slijedi, koji je na redu, idući, naredni, koji je u redu odmah nakon nekoga ili nečega. Na primer sljedeći termin, sljedeći avion, sljedeći pacijent, sljedeća tema...

Riječ slijedeći je glagolski prilog sadašnji, a njime se izražava glagolska radnja kao pratnja radnje izražene predikatnim glagolom. Primer: slijedeći pažljivo trag novca, osigurali su im dug boravak u zatvoru. Piše se sa ije i ć.

Riječ slijedeći označava da se radnja odvija tako što se nekoga ili nešto slijedi, kreće se za nekim ili se sledi određena procedura, hoda se za kim, prati se neko ili uhodi, a preneseno znači da oponaša postupke, ugleda se na nekoga”, ističe Filipić.

Da bi se vidjela razlika u značenju navodi primer: Slijedeći trag novca, došli su do kriminalaca, a sljedeći trag novca, tj. sledeća uplata dovela ih je do nove kriminalne skupine.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track