GRAD ZAGREB DONEO ODLUKU: Svi nazivi ulica po liderima ustaškog pokreta biće promenjeni! Prvi na udaru nadbiskup Ivan Šarić
Foto: Shutterstock

razlas sa NDH

GRAD ZAGREB DONEO ODLUKU: Svi nazivi ulica po liderima ustaškog pokreta biće promenjeni! Prvi na udaru nadbiskup Ivan Šarić

Hrvatska -

Grad Zagreb krenuo je u promenu naziva imena ulica nazvanih po funkcionerima ili osobama bliskim ustaškoj NDH, piše danas Jutarnji list.

Pre nekoliko dana u Gradsku skupštinu poslat je predlog za promenu imena četiri ulice sa šireg gradskog područja koje nose imena Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića.

Preimenovanje su tražili Svetski jevrejski kongres, nevladino udruženje Dokumenta, istoričari Ivo Goldstein i Hrvoje Klasić, kao i Erol Šehu, koji su naveli da su Lukas, Arko, Šarić i Bonifačić bili "istaknuti saradnici nacifašističkog, marionetskog i anticivilizacijskog režima NDH".

Inicijativa je dobila jednoglasnu podršku različitih političkih opcija zastupljenih u Veću gradske četvrti Peščenica – Žitnjak, u okviru koje je i Ivanja Reka gde se ulice nalaze, navodi list.

Jedan od inicijatora promene, Ivo Goldstein rekao je da je ugodno iznenađen razvojem događaja, jer je mislio da će sve ići sporije.

"Arko, Šarić, Lukas i Bonifačić imali su važne uloge u NDH i svojim su delovanjem podržavali ustaški režim. Takve osobe ne bi smele da imaju svoje ulice i iskreno se nadam da je ovo početak deustašizacije javnih prostora u Zagrebu i Hrvatskoj", rekao je Goldstein za zagrebački dnevnik.Jutarnji list navodi da je sada na potezu gradski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, a na kraju odbornici Gradske skupštine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track