DELIMIČNO OTVOREN AUTOPUT PREMA SPLITU: Saobraćaj ostaje zatvoren u smeru Zagreba, oko 500 građana zbrinuto u prihvatilištima
Foto: Printscreen N1

nevreme okovalo dalmaciju

DELIMIČNO OTVOREN AUTOPUT PREMA SPLITU: Saobraćaj ostaje zatvoren u smeru Zagreba, oko 500 građana zbrinuto u prihvatilištima

Hrvatska -

Autoput A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje prema Dalmaciji otvoren je oko 15 časova, dok za sav saobraćaj zbog lošeg vremena ostaje zatvoren u smeru Zagreba, saopštio je Hrvatski autoklub.

Saobraćaj na autoputu A1 u oba smera i dalje je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Portal Indeks je preneo da je nešto posle 15 časova prema jugu pušten konvoj automobila, u pratnji policije.

Od jutros su na pojedinim delovima autoputa formirane kolone vozila da bi organizovano izašle s autoputa.

U nedelju je zbog loših vremenskih uslova, vetra i snega, za sva vozila zatvoren saobraćaj iz smera Dalmacije prema unutrašnjosti i obratno.

Brojna vozila isključena su iz saobraćaja na odmorištima i parkiralištima, gde su se stvorile velike gužve. Mnogi su tamo proveli noć.

Direktor civilne zaštite Damir Trut izjavio je danas za televiziju N1 da je oko 500 građana zbrinuto u prihvatilištima u Obrovcu, Gračacu, Gospiću i Kninu, jer se zbog snega i orkanske bure nisu mogli probiti iz unutrašnjosti prema ili iz Dalmacije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen Index.hr

On je dodao da je začuđen da deo putnika nije u nedelju poslušao upozorenja, ocenivši da je "u mentalitetu" da se ne veruje onome što se zvanično govori.

Trut je rekao da su tehničko osoblje, vatrogasci i pripadnici Hrvatske gorske službe spasavanja probijali puteve teškom mehanizacijom da bi velike kolone i do 100 vozila, usmerili do određenih pravaca.

On je istakao da su tokom noći oslobođeni i spašeni i oni iz 12 vozila koji su "bili vrlo tvrde glave i doveli u opasnost i sebe", jer su vozilom ušli u zabranjenu cestu koja je bila blokirana prema Sv. Roku i s jedne i s druge strane.

Zbog saobraćajnog kolapsa, Hrvatske železnice danas su uvele dodatne vozove između Splita i Zagreba.

MUP Hrvatske je saopštio da je među vozačima koji su se tokom snežne mećave i jake bure u subotu i nedelju našli na putevima kroz Liku utvrdila 32 prekršaja vožnje bez obavezne zimske opreme, a izdato je i 18 kazni nepoštovanja saobraćanjih znakova i signalizacije. Kazne se kreću do i 2.000 evra, prenela je agencija Hina.

Meteorolozi su i za sutra najavili nepovoljne vremenske prilike.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track