SLUČAJ ZATVORENIKA U HRVATSKOJ DOSPEO NA EVROPSKI SUD: Država prekršila konvenciju ljudskih prava, mora da mu isplati 12.000 evra
Foto: Vladimir Šporčić, Shutterstock

potraživao naknadu štete

SLUČAJ ZATVORENIKA U HRVATSKOJ DOSPEO NA EVROPSKI SUD: Država prekršila konvenciju ljudskih prava, mora da mu isplati 12.000 evra

Hrvatska -

Slučaj zatvorenika u Hrvatskoj koji je zbog neodgovarajućih zatvorskih uslova i prekomernog trajanja postupka potraživao naknadu štete dospeo je na Evropski sud za ljudska prava.

Sud je utvrdio povredu prava na suđenje u razumnom roku i zabrane ponižavajućeg postupanja. Zbog ovih je propusta Hrvatska trebalo zatvoreniku da isplati 12.200 evra.

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) dosudio je naknadu od 12.200 evra hrvatskom zatvoreniku koji je tvrdio da mu su prava povređena neodgovarajućim zatvorskim uslovima i prekomernim trajanjem postupka u kojem je zbog zatvorskih uslova potraživao naknadu štete. Razmatrajući činjenice ovog predmeta ESLJP je primenio raniju praksu te je ponovio da je nedostatak prostora u zatvorskoj ćeliji posebno bitan uslov pri utvrđivanju jesu li uslovi bili ponižavajući s aspekta Konvencije konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Utvrdio je da je podnosiocu zahteva povređen član Konvencije u delu koji se odnosi na ponižavajuće postupanje zbog boravka od dve godine i pet meseci u neodgovarajućim uslovima u zatvorima u Zagrebu i Varaždinu, prenosi Večernji list.

Sud je utvrdio i da je podnosiocu povređeno pravo na suđenje u razumnom roku zbog prekomernog trajanja parničnog postupka radi naknade štete zbog neodgovarajućih uslova u kojima je bio tokom izdržavanja kazne zatvora od preko deset godina.

Uz 12.200 evra naknade za nematerijalnu štetu podnosiocu je, konačnom presudom, dosuđeno i 250 evra naknade za izdatke i troškove postupka.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track