NESLAVNI REKORD HRVATSKE: U Evropskoj uniji imaju najviše deblih! Prvo mesto po broju odraslih, a peto po gojaznoj deci
Foto: Shutterstock

podaci za 2021.

NESLAVNI REKORD HRVATSKE: U Evropskoj uniji imaju najviše deblih! Prvo mesto po broju odraslih, a peto po gojaznoj deci

Hrvatska -

U okviru zemalja članica EU Hrvatska je na prvom mestu po udelu gojazne odrasle osobe, dok je na petom mestu po udelu gojazne dece. Podaci su iz 2021. godine i veoma su zabrinjavajući.

Oko 35 posto dece i 65 posto odraslih u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom telesnom težinom ili gojaznošću, što Hrvatsku svrstava u sam vrh Evropske unije po pitanju gojaznosti. Lečenje bolesti povezanih sa gojaznošću Hrvatsku košta 1,7 milijardi evra, upozorili su učesnici sedme konferencije o gojaznosti u Zagrebu.

Prema podacima evropskog statističkog ureda Eurostat, Hrvatska je na prvom mestu među državama članicama EU po udelu gojaznih odraslih, a na petom mjestu po udelu gojazne djece. Hrvatsko istraživanje iz 2021. godine pokazalo je da svako treće dete između osam i devet godina ima problema s prekomernom težinom ili gojaznošću.

"U 2019. godini izdvojili smo 2,7 odsto bruto društvenog proizvoda za lečenje bolesti povezanih sa gojaznošću. Ako se trend nastavi, za lečenje bolesti povezanih sa težinom u 2060. godini bit će potrebno oko 5,8 milijardi evra, što je 3,5 posto BDP-a, ocijenio je na konferenciji šef službe za promociju zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Sanja Musić Milanović.

Konferencija o gojaznosti održana je u svetlu Dana svesti o gojaznosti, koji se u Hrvatskoj obeležava 16. marta. Tema ovogodišnje konferencije bili su mladi, ili izazov kako da promene svoje navike u ishrani.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track