Najnovije vesti

NEVREME NA BRIONIMA POTOPILO BROD: U njemu je ostalo 1.000 litara dizela, izrečena je zabrana plovidbe
Foto: Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske

Istra

NEVREME NA BRIONIMA POTOPILO BROD: U njemu je ostalo 1.000 litara dizela, izrečena je zabrana plovidbe

Hrvatska

Olujno nevreme koje je sinoć zahvatilo Istru potopilo je putnički brod na Brionima.

Hrvatsko Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture objavilo je danas saopštenje o materijalnoj šteti. Reč je o putničkom brodu "Brijunka" koji je delimično potopljen, teško oštećen i potonuo na vezu, na strvu Veli Brijun.

"Uviđajem na poziciji pomorske nesreće utvrđena je znatna materijalna šteta na putničkom brodu 'Brijunka', dužine 17 metara u vlasništvu Javne ustanove Nacionalni park Brioni, koji je tokom boravka na vezu pretrpio kritična oštećenja pramca i leve strane trupa, usled jakog vetra i talasa pe je zbog poplavljivanja delimično potonuo celom dužinom do nivoa palube, prenosi Index.hr.

Kao što se može videti na fotograijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, delimično potopljeni putnički brod privezan je sa leve strane iza motornog broda Supin, takođe u vlasništvu NP Brijuni, a na kome su takođe konstatovana manja oštećenja u krmenom delu, nastala od udara broda 'Brijunka'”, navode. u saopštenju za javnost ministarstva na čijem je čelu Oleg Butković.

Potopljen Brod, brod
foto: Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske

"U rezervoarima pogonskog goriva putničkog broda "Brijunka" preostalo je oko 1.000 litara plavog dizela, stoga je brod preventivno opasan plutajućim, samo-upijajućim branama. Nakon toga u dogovoru sa komandom Javne vatrogasne jedinice Pula, postavljena je i plivajuća zaštitna brana, dok će se na lokaciji nalaziti skimer, kao i ostala oprema za sprečavanje zagađenja. Na poziciji potonuća nije uočeno zagađenje mora i morske okoline, a plutajući delovi broda i brodske opreme izvađeni su na obalu.

Iz nadležnosti Lučke kapetanije Pula za putnički brod "Brijunka" izrečena je zabrana plovidbe, a vlasniku je izdat nalog za vađenje broda", zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja