JAGMA ZA ČISTAČICAMA I SPREMAČICAMA U JUŽNOJ DALMACIJI: Hoteli nude najnižu platu od 650 evra, neki poslodavci i više
Foto: Shutterstock

više od 60 aktivnih oglasa

JAGMA ZA ČISTAČICAMA I SPREMAČICAMA U JUŽNOJ DALMACIJI: Hoteli nude najnižu platu od 650 evra, neki poslodavci i više

Hrvatska -

Na sajtu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) trenutno je skoro 60 aktivnih oglasa za čistačice i spremačice u južnoj Dalmaciji.

Neke od firmi u oglasu već nude 700 evra bruto plate za, kako tvrde, posao čišćenja od četiri do pet sati dnevno. Da li je to zaista tako, videće se u direktnom dogovoru sa poslodavcem, jer cena čišćenja stana po satu zavisi od redovnosti radova, učestalosti smena gostiju i veličine prostora.

Prema informacijama koje su razmenili stanodavci, ne očekuje se da bi, u zavisnosti od sezone, cena čišćenja do sredine leta mogla da poraste na 15 evra po satu. Preko Studentskog centra Dubrovnik sobaricama i spremačicama nudi se cena rada od pet i šest eura po satu, što je znatno više od propisane minimalne cene studentskog rada od 4,38 eura.

Zbog nedostatka osoblja za čišćenje i pospremanje, dubrovački hoteli i servisi za čišćenje tražili su radnu snagu za turističku sezonu van granica Hrvatske i Evropske unije. Ni najveći hotelski lanci ne libe se da se oglasi da im je najniža plata veća od 650 evra. Jedan aktuelni oglas bi mogao da zainteresuje i domaće čistače jer nudi mnogo više.

Čistačica, Tastatura
foto: Shutterstock

Prema podacima gradske uprave, prosečna neto plata spremačice sa 10 godina staža, uključujući dodatke na platu (topli obrok, prevoz), ali ne i naknade (broj dece, izdržavani članovi porodice...), po novom kolektivnom ugovoru iznosiće 712 evra. Koeficijent za radno mesto domaćica po novom kolektivnom ugovoru je 1,45, dok je ranije iznosio 1,25.

Novi kolektivni ugovor za zaposlene u gradskim ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kojim se povećavaju plate i druga materijalna prava svih zaposlenih, stupio je na snagu 1. marta, za šta je u gradskom budžetu obezbeđeno dodatnih skoro 1,1 milion evra.

Sigurno je da će predškolska ustanova popuniti radna mesta jer obezbeđuju sve prednosti kolektivnog ugovora i sigurnog i celogodišnjeg poslodavca, a sam posao zahteva najviše posla u popodnevnim satima kada su vrtići prazni, pa svaka čistačica ima dovoljno vremena da ujutro počisti drugi stan ako želi. .

Osim toga, leto je kada je polovina dubrovačkih vrtića zatvorena, pa čak i čistačice mogu na odmor. Idealno vreme za zaradu za one koji mogu da izdrže letnji tempo čišćenja.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track