SKANDAL TRESE MUP: Provaljene i objavljene nezakonite poruke hrvatskih policajaca koji su mučili i maltretirali migrante (VIDEO)
Foto: Printscreen

istraživanje više evropskih medija

SKANDAL TRESE MUP: Provaljene i objavljene nezakonite poruke hrvatskih policajaca koji su mučili i maltretirali migrante (VIDEO)

Hrvatska -

Nekoliko istraživačkih medija širom Evrope objavilo je snimke i prepiske WhatsApp grupa koje pokazuju prepisku policajaca hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naime, hrvatski Telegram, Dutch Lighthouse Reports, Nova TV, Novosti, austrijski ORF i nemački Der Spiegel objavili su priloge u kojima su prikazane poruke hrvatskih policajaca koji su učestvovali u sprečavanju ilegalnih migracija.

"Reč je o najmanje 33 osobe, višeg i nižeg ranga u MUP-u, koje su razmenjivale informacije i fotografije migranata zatečenih u ilegalnom prelasku hrvatske granice. U porukama se pominje broj uhvaćenih grupa, njihova nacionalnost, lokacija na kojoj su bili pronađeni, a mnogi imaju i jasne, prepoznatljive fotografije njihovih lica. Neke su prilično uznemirujuće: veća grupa migranata koja leži na zemlji, lica okrenuta ka zemlji, ili fotografija grupe migranata kojima je verovatno naređeno da izuju cipele, da im se otežaju kretanje, pa bosi sede pored pruge“, piše Telegram.

Prva fotografija iz grupe koja je objavljena odnosi se na 16. avgust 2019. godine, na kojoj se vidi kako migranti leže na zemlji i navodi da je prilikom prelaska granice identifikovano 85 stranih državljana iz Pakistana.

Na nekim fotografijama migranti su fotografisani bez cipela.

„Očigledno je to vidljivo bar na te dve fotografije, to je bio način delovanja koji je policija znala da koristi“, kaže hrvatski list.

Među 33 osobe u grupi su i načelnik Uprave policije Zoran Ničeno, tadašnji načelnik Odeljenja za graničnu kontrolu u graničnom sektoru Tomislav Baštek, načelnica Službe za odnose s javnošću Jelena Bikić, kao i brojni drugi zvaničnici.

Prema izveštaju holandskih medija, objavljeno je 60 fotografija iz grupe VA koju su policajci koristili za objavljivanje osetljivih informacija o migrantima.

"Ovo je bilo van bilo kakvog službenog sredstva komunikacije i daleko od uobičajenih sistema praćenja. U nekim slučajevima deljene su uznemirujuće fotografije pojedinaca koji su bili prisiljeni da leže licem na zemlju i primorani da skinu cipele, dok su naoružani hrvatski oficiri stajali iznad njih“, pišu holandski mediji.

Stručnjaci i policijski izvori koji su razgovarali sa ovim istražnim medijima naglasili su da je deljenje takvih informacija na WhatsApp grupama nezakonito.

„Rekli su da je velika verovatnoća da je grupa korišćena za razmenu informacija van zvaničnih kanala komunikacije kako bi se ilegalni napadi na migrante mogli desiti bez ostavljanja traga“, navodi se u saopštenju.

Povodom ličnih podataka u porukama WhatsApp grupe, portparolka MUP-a Jelena Bikić poslala je policijskim službenicima povezanim u grupu poruku u kojoj se nalaze podaci o trojici novinara Asošiejted presa, navodeći njihova imena i prezimena i brojeve pasoša.

U poruci kaže: „Poštovane kolege, dostavljam informaciju na dalju upotrebu: Sektor za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova primio je zahtev agencije Asošiejted pres da se traži snimanje na granici u pratnji granične patrole policija. Odbacićemo zahtev, pa možemo očekivati da će oni samoinicijativno snimati“.

Novinari su očigledno bili veoma interesantni policajcima koji su međusobno komunicirali u WhatsApp grupi. U jednoj poruci se navodi da je austrijski radijski novinar (koji se naziva "osoba" ali sa punim imenom) "primećen na širem području Cetingrada i da je napustio Republiku Hrvatsku preko graničnog prelaza Maljevac".

Reč je o novinaru Osterreichischer Rundfunk (ORF) Berntu Koschuchu, koji je takođe istražio ovu priču i koji potvrđuje vreme i rutu kretanja tačno onako kako je napisano u jednoj od poruka u grupi WhatsApp, piše Telegram.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track