HRVATI SE NAORUŽAVAJU: Građani poseduju 314.783 komada oružja, MUP beleži porast zahteva za dozvole za nabavku
Foto: Shutterstock

podaci iz poslednje tri godine

HRVATI SE NAORUŽAVAJU: Građani poseduju 314.783 komada oružja, MUP beleži porast zahteva za dozvole za nabavku

Hrvatska -

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u poslednje tri godine beleži porast broja zahteva za izdavanje dozvola za nabavku oružja.

Prema podacima MUP-a, građani poseduju 314.783 komada oružja, od čega 18.705 dugog i 85.963 kratkog vatrenog oružja i 34.550 komada oružja kategorije C za jake pucnje i 6.565 osnovnih delova oružja.

Ovim podacima, ističe MUP, obuhvaćeno je i oružje policijskih službenika, pripadnika oružanih snaga i pravosudne policije, obezbeđenja, sportskih streljačkih i streljačkih organizacija i pripadnika drugih državnih organa koji su ovlašćeni za držanje i nošenje oružja.

U Hrvatskoj je evidentirano 47.470 komada oružja za posjedovanje, 232.415 za posjedovanje i nošenje, dok je za 34.898 komada oružja izdato potvrde o registraciji oružja kategorije C, podaci su MUP-a Hrvatske, prenosi Hina.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Policija napominje da Zakon o nabavci i posedovanju oružja dozvoljava nabavku oružja radi prikupljanja, ali se takvo oružje ne može nositi niti za njega nabavljati municija. Isti zakon, dodaju u MUP-u, ne propisuje ograničenja u pogledu broja naoružanja koje građani mogu da nabave.

Podaci kojima raspolaže Ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuju da je u poslednje tri godine povećan broj zahteva za dobijanje saglasnosti za nabavku oružja. Tokom 2020. godine podneta su 18.392 takva zahteva, a u narednoj godini njih 20.057. MUP je tokom prošle godine primio 21.226 zahteva za nabavku naoružanja, dok su do 22. februara ove godine podneta 1.893 zahteva.

U MUP-u preciziraju da građani najčešće nabavljaju oružje za lov, dok je lično obezbeđenje druga najzastupljenija kategorija. Treći po redu je sportsko streljaštvo, dodala je policija.

(Kurir.rs/CDM.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track