ŠARIĆEV ČOVEK OD POVERENJA VODIO AKCIJU: Osmoro hrvatskih državljana optuženo zbog šverca 600 kilograma kokaina iz Južne Amerike
Foto: Shutterstock

zločinačko udruženje

ŠARIĆEV ČOVEK OD POVERENJA VODIO AKCIJU: Osmoro hrvatskih državljana optuženo zbog šverca 600 kilograma kokaina iz Južne Amerike

Hrvatska -

Protiv osmoro hrvatskih državljana podignuta je optužnica zbog krijumčarenja najmanje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike u vrednosti većoj od 16,4 miliona evra i preprodaje oružja, a protiv prvooptuženog i za ubistvo jedne osobe u Ekvadoru, objavljeno je danas u Zagrebu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) nije objavila imena optuženih, a hrvatski mediji navode da je prvooptuženi Petar Ćosić (52), osoba od poverenja balkanskog narkobosa Darka Šarića.

Uz šverc kokaina, USKOK tereti prvooptuženog Ćosića da je zajedno s još jednom osobom koja je delovala iz Srbije, organizovao ubistvo Milana Milovca (47), koji je, prema pisanju medija, bio blizak Šarićev saradnik.

U saopštenju USKOKA, navodi se da je optužnica podignuta posle istrage u kojoj su dokazi nabavljeni u saradnji s nadležnima u Srbije, Francuskoj, Austriji, Španiji, Ekvadoru, Italiji, Grčkoj i Nemačkoj, kao I uz angažman Eurojusta, Interpola I hrvatske ambasade u Čileu.

Optuženi se terete za zločinačko udruživanje, proizvodnju i promet drogama, teško ubistvo, nedozvoljeno posedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, u sastavu zločinačkog udruženja.

hrvatska policija
foto: Shutterstock

U saopštenju USKOK-a navodi se da je prvooptuženi od kraja 2019. do 13. aprila 2022. povezao ostale u zajedničko delovanje u Hrvatskoj, Belgiji, Španiji, Nemačkoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Italiji, Kolumbiji i Ekvador radi šverca kokaina.

On je bio zadužen za osmišljavanje celokupnog plana šverca kokaina iz Južne Amerike prema Evropi, davao je instrukcije, nabavljao kokain, kontrolisao transport i iskrcavanje, odobravao njegovu prodaju i cenu prodaje, kao i način isplate i organizovao izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih u Hrvatsku.

Ostali optuženi su, među ostalim, finansirali ukrcavanje kokaina, preuzimali drogu u hrvatskoj Luci Ploče i potom je rasparčavali.U grupi je, prema navodima agencije Hina, bio i Milan Milovac zvani Cigla koji je u međuvremenu u Ekvadoru umro od posledica atentata. Prema Uskoku, atentat je organizovao prvooptuženi, zajedno s jednom osobom iz Srbije, jer su bili nezadovoljni Milovčevim postupanjem mimo njihovih dozvola i onemogućavanjem ostvarivanja kontakata s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije.

USKOK takođe navodi da je u dva navrata organizovan šverc kokaina iz Južne Amerike do Luke Ploče, ali da su organizatori odustali od transfera, jer su bila uvedena ogračienja zbog pandemije koronavirusa.

Luka Ploče
foto: Printscreen YouTube

Jedan od optuženih je, prema optužnici, početkom 2021. organizovao izvlačenje 65 kilograma kokaina iz kontejnera dopremljenog u Luku Ploče, ali osobe koje je angažovao nisu našle kokain jer ga je ranije zaplenila turska policija. Trećeoptuženi je s ciljem izvlačenja 430 kilograma kokaina iz kontejnera pristiglog u luku Rijeka, angažovao iste osobe, ali je odustao od angažmana zbog straha da ne bude otkriven jer je shvatio da je obaveštenje o zalutaloj pošiljci dato većem broju osoba.

USKOK je predložio da se sedmorici optuženih oduzme protivpravno stečena imovinska korist od 3,4 miliona evra. Uz to je Županijskom sudu u Zagrebu predloženo produženje istražnog zatvora za petoricu optuženih.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja