NIKOLA JE I ZVANIČNO NAJPAMETNIJI HRVAT: Njegov IQ iznosi čak 182, izmeren testom koji se radi MESEC DANA
Foto: Printscreen Youtube Jutarnji list

PROFESOR EKSPERIMENTALNE FIZIKE

NIKOLA JE I ZVANIČNO NAJPAMETNIJI HRVAT: Njegov IQ iznosi čak 182, izmeren testom koji se radi MESEC DANA

Hrvatska -

Kako je živeti sa IK od 182? Odgovor na to pitanje zna Nikola Poljak, profesor eksperimentalne fizike na zagrebačkom PMF-u i najinteligentniji Hrvat.

Nikoli je izmeren koeficijent inteligencije od 182. Kako kaže, njegov IQ od 182 izmeren je međunarodnim standardizovanim testom, što je zapravo složen zadatak. Ispitaniku se daje ceo mesec da ga reši i mogućnost korišćenja interneta i literature. Šta je caka?

„Ovo nisu isti zadaci kao u Mensinom testu, koji pokazuje samo da li je koeficijent inteligencije iznad 130. Ovi testovi više liče na razbijanje koda, kada jednom otkrijete logiku iza toga, rešili ste zadatak“, objašnjava on.

Nikola Poljak
foto: Printscreen Youtube Jutarnji list

Pored ljubavi prema rešavanju matematičkih zadataka, Poljak ima i mnogo drugih interesovanja. Između ostalog, zanima se za fotografiju, pravi slikovnice, aktivno igra i takmiči se u šahu, džiu džicu, padobranstvu i voli putovanja, bio je u više od 50 zemalja. Kako kaže, uvek želi da proba najluđu domaću hranu kada putuje.

"Mojim prijateljima to nikada nije bilo jasno, ali uvek moram da probam nešto novo. Tako da sam u Vijetnamu probao nešto što, kada pričam o tome, ljudi teško sednu", kaže on.

(Kurir.rs/Jutanji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track